Christer Fuglesang till ChalmersAstronauten och civilingenjören Christer Fuglesang gästar Chalmers den 25 november.
Forskningen som utförs på rymdstationen ISS står i fokus.
– Bland annat ska det handla om människans balanssystem, som avtrubbas när tyngdkraften sätts ur spel och vad som händer när den kopplas på igen. Det är forskning jag själv varit inblandad i och som lärt oss mycket om hur balanssystemet fungerar, säger Christer Fuglesang inför besöket.

Det är Fysikcentrum Göteborg och Rymdstyrelsen som bjuder in till ett symposium om rymden på Chalmers. Förutom Christer Fuglesang medverkar Kristine Dannenberg från Rymdstyrelsen och chalmersforskarna Lembit Sihver, professor i nukleär teknik, René Liseau, professor i radioastronomi vid Onsala rymdobservatorium, och Herbert Zirath, professor i höghastighetselektronik.
Det är inte första gången Fuglesang är på Chalmers.
– Jag har varit där ett antal gånger. Häromåret talade jag på studenternas arbetsmarknadsmässa Charm och jag har också suttit i betygsnämnden i samband med disputationer på Chalmers, säger Christer Fuglesang.
Han berättar även om sitt fleråriga samarbete med Lembit Sihver, professor i nukleär teknik på Chalmers:
– Det handlar om strålning i rymdstationen, säger Fuglesang.
På Chalmers kommer han även att prata om härdningsprocesser av legeringar, också det forskning som utförs i rymden men som kommer oss till del på jorden. Och om de sondraketer som skjuts upp från Esrange i Kiruna.

Chalmersforskare berättar
Kristine Dannenberg kommer att ge en översikt över Rymdstyrelsens forskningsfinansiering och forskningsprogram. De medverkande chalmersforskarna berättar om strålrisker i rymden, Herschelteleskopet och om hur teknik utvecklad vid Chalmers används i olika rymdprojekt.
Lembit Sihver kommer att berätta om strålrisken i rymden och hur vi kan estimera och verifiera den stråldos som astronauter utsätts för. I yttre rymden är strålningen flera hundra gånger mer intensiv än på jorden.
Chalmers har en unik position i världen när det gäller utvecklingen av ultrakänsliga sensorer för mätutrustning som används i rymden, vilket inom den elektromagnetiska skalan rör sig från några gigahertz till flera terahertz. Herbert Zirath ger en överblick över teknik utvecklad vid Chalmers, såsom transistorer, dioder och bolometrar, och hur denna används i olika typer av rymdutrustning.
Rymdteleskopet Herschel är det största teleskopet för infrarött ljus som någonsin byggts. Herschel avslutade sitt nästan fyra år långa uppdrag i våras, och har gett astronomer en skatt av mätningar som de ännu bara börjat bearbeta. René Liseau presenterar de mest spännande upptäckterna hittills, och berättar om hur Sverige och Chalmers bidrar till succén.

Alla välkomnas
Symposiet riktar sig till en bred publik av forskare, forskarstuderande och studenter inom både Chalmers och Göteborgs universitet men även till näringslivet och till den intresserade allmänheten. Välkommen att ta del av denna spännande eftermiddag om tyngdlöshet, rymdpromenader, strålrisker, spektroskopi och modern teknologi.
Programmet hålls på engelska. Evenemanget är kostnadsfritt.

Text: Michael Nystås och Anna Wallin
Foto: The European Space Agency (ESA) och Fri Tanke Förlag (porträtt)

Anmälan och program >>> 
Datum: 25 november 2013
Tid: kl 13-16
Lokal: Gustaf Dalén-salen, Origovägen 1, Campus Johanneberg, Chalmers