Årets viktigaste arbetsmarknadsdag lockar rekordmånga


i-dagen bannerFöretag från management-, bank- och industribranschen och studenter som läser industriell ekonomi ägnar en heldag i november åt att nätverka och knyta kontakter vid årets viktigaste arbetsmarknadsdag, I-dagen. Årets arrangemang samlar rekordmånga representanter från flera branscher och det finns goda chanser att ta reda på vilka möjligheter som finns efter studietiden. Dagen bjuder också på inspirationsföreläsning om hur snabbt världen förändras och att det är okej att inte planera framtiden i minsta detalj.

Den årliga arbetsmarknadsdagen för studenterna som läser industriell ekonomi lockar många storföretag och mängder av studenter som passar på att träffa företagsrepresentanter för att diskutera framtidsplaner. I år deltar 39 företag och ett viktigt mål för studenterna som har arbetat med arrangemanget har varit att få flera olika typer av företag att delta.

– Vi har försökt bredda I-dagen genom att ha företag från många olika områden på plats. Managementkonsulter är den största branschen representerad och kanske den som känns mest självklar, men i år har vi även representanter från bank-, industri- och produktionsbranschen, bland annat ICA och Saab, berättar Malin Lundqvist och Linn Hantoft som har projektlett eventet.

Projektgruppen består av åtta personer som har slitit hårt med allt från att hålla koll på praktiska detaljer till att boka in företag. I-dagen har ökat i omfattning varje år, Malin och Linn berättar att en del företag faktiskt själva har ringt och frågat om de får vara med. En anledning till intresset är möjligheten att knyta många kontakter på kort tid, men också att få värdefull och direkt feedback från studenter om hur det egna företaget uppfattas.

– Vi tror att dagen kan ge studenterna en bättre bild av vad man kan jobba med när universitetstiden är över. Vi hoppas också att den ska ge inspiration och ny förståelse – att man ser en tydligare koppling hur det man lär sig på högskolan kan användas i arbetslivet, säger de.

Höga förväntningar på dagen
Sebastian Meyer från managementkonsultbolaget Arthur D. Little menar att I-dagen är ett arrangemang som företaget prioriterar att delta vid.

– För oss är den en viktig källa för rekrytering och nyanställning. Personer med bakgrund inom industriell ekonomi är viktiga för oss i och med att de helt enkelt har rätt kunskaper med sig i bagaget, förklarar han.

Arthur D. Little har deltagit vid I-dagen under många år och Sebastian själv, som gör sin fjärde insats, har höga förväntningar på årets event.

– Vi hoppas givetvis att ytterligare kunna stärka vårt goda rykte och få träffa intressanta kandidater, men minst lika viktigt är att studenterna får en bra bild av Arthur D. Little som företag, vad vi står för, hur det är att jobba hos oss och vad vi kan erbjuda, säger Sebastian.

Inspirerande föreläsning om framtiden och livetidagen e-skolan
Under dagen hålls också en inspirationsföreläsning. I år är Gustav Josefsson inbjuden för att prata om temat ”Världen förändras snabbare – gör du?”. Han är en mångsysslare och entreprenör som menar att man faktiskt vet mindre om framtiden nu än någonsin tidigare vilket innebär att det är svårare att planera och ha långsiktiga mål.

–  Det blir en annorlunda föreläsning med fokus på att försöka tackla framtiden utan att känna sig stressad eller pressad över inte ha planerat exakt nästa steg hela tiden. Gustav ska lyfta frågan om vad man kan göra med sitt liv och vi inser att vi nog har gett honom en uppgift som inte är helt lätt, skrattar Malin och Linn.

Dagen avslutas med en stor bankett – ett gyllene tillfälle för studenter och företagsrepresentanter att träffas och prata under avslappnade former. Emma Knyckare från Sveriges radio P3 är dragplåstret och ansvarig för kvällens underhållning.

– Alla biljetter är slut och att vår bankettansvariga Andrea har lyckats få hit Emma är säkert en av anledningarna. Vi räknar med att hon kommer skaka om publiken med träffsäkra iakttagelser om alltifrån hur man hittar den viktigaste kunskapen till hennes uppfattning om chalmerister, säger Malin och Linn.

Fakta: I år arrangeras I-dagen den 12 november i lokaler vid Vera Sandbergs allé 8 på Vasa-området.

Läs mer om eventet >>

Foto: Caroline Örmgård

2 comments

 1. Martin

  Riktigt skoj att det går bra för I dagen och flera av de andra abertsmarknadsmässorna.
  Jag undrar bara vad det är som gör arbetsmarknadsdagen på I viktigare än motsvarande på andra sektioner? Eller viktigare än CHARM?
  Känns som en märklig rubriik på kårens hemsida.

  • Annica Eijlinder

   Hej Martin!
   Att posten syns på kårens hemsida beror på att de har ett flöde kopplat som visar ut inlägg från chalmeristbloggen automatiskt. Vi är flera skribenter i bloggen och vi försöker förmedla våra olika perspektiv på händelser som sker på Chalmers, däribland studentaktiviteter såsom arbetsmarknadsdagar.
   Vänliga hälsningar Annica