Chalmeristerna som tog hem Venture Cup VästI torsdags korades Västsveriges nästa tillväxtföretag på regionfinalen av Venture Cup, Sveriges ledande tävling för affärsidéer. 
Imnus Emergency Housing blev totalvinnare av Venture Cup Väst och kommer med sin affärsidé hjälpa människor i katastrofsituationer med hjälp av plattpaketerade nödbostäder.
Nästan 300 människor var samlade på Lindholmen för att vara på plats när Västsveriges nästa tillväxtföretag korades. Det bjöds på inspiration, mingel, nätverkande och kvällens höjdpunkt var prisutdelningen för de bästa bidragen i Venture Cup Väst.
Affärsidéerna sträckte sig genom flera olika områden och bland vinnarna finner vi bland annat en cykelapp som räddar liv, en miniodling för hemmabruk i snygg design samt en marknadsplats för konst online.

Totalvinnare från Chalmers
Totalvinnarna av Venture Cup Väst, Imnus Emergency Housing, utvecklar plattpaketerade nödbostäder som kan hjälpa människor i katastrofsituationer. Juryns motivering till vinsten lyder:
”Affärsidén innehar själva essensen av hållbarhet och kombinerar det med en stor finansiell potential. Bidraget levererar en produkt med teknisk innovation och klok design som utkonkurrerar existerande lösningar. Med patent och ett starkt team, uppbackat med erfarenhet, spår Venture Cups jury en ljus framtid till Totalvinnaren i Venture Cup Väst.”

Socialt entreprenörskap framgångsfaktor
Imnus Emergency Housing ser fram emot kommande år och tror att socialt entreprenörskap kan vara en framgångsfaktor:
– Vi vill fortsätta utvecklingen av vår idé för att kunna ha ett färdigt koncept 2014 som förbättrar levnadsstandarden för människor i nödsituationer, säger My Klint, en av grundarna till företaget.
Magnus Pettersson fortsätter:
– Vi förbättrar förhållanden för människor i nödsituationer genom vår affärsidé, där socialt entreprenörskap genererar samhällsvinster samtidigt som det genererar vinst.

Jalp! vann sin kategori
Även delkategorin Webb, mjukvara och media hade chalmerister som segrare, representerade av Robert Andersson, Johannes Vestlund och Adam Szakal med smartphoneappen Jalp.

Venture Cup Väst fick in många bidrag till höstens tävlingsomgång och efter ett noggrant juryarbete togs åtta nominerade bidrag fram, två stycken i varje kategori. Under veckan fick de nominerade pitcha för Venture Cups jury en sista gång. Juryn består av ett 20-tal experter inom olika områden. Därefter valdes en vinnare i kategorierna Människa & Samhälle, Miljö & Energi, Life Science & Teknik samt Webb, Mjukvara & Media och av kategorivinnarna valdes en totalvinnare av Venture Cup Väst. På regionfinalen belönades varje kategorivinnare med 25 000 kronor och totalvinnaren kammade hem ytterligare 100 000 kronor. Dessa pengar ska vara till stöd för fortsatt utveckling av affärsidén. Nu har alla vinnare möjlighet att gå vidare till Sverigefinalen som går av stapeln i juni 2014.

Stor potential hos vinnarna
Venture Cup Västs regionchef Christina Jarnemo är mycket nöjd med eventet och ser stor potential hos vinnarna.
– Kvällen har varit fantastiskt rolig med glada människor och inspirerande talare och inte minst tävlande som håller en mycket hög nivå. Roligt att en idé inom socialt entreprenörskap vann den stora vinsten. Jag hoppas att alla som har varit med i höstens tävling känner att de har tagit sig ett steg närmare sin dröm att starta företag.

Foto: Anna Sigvardsson, Venture Cup

Regionfinalens alla vinnare

Kategori Life Science & Teknik
Imnus Emergency Housing
Tävlande: Magnus Pettersson, 27 år från Göteborg, Ayda Moayedzadeh, 29 år från Göteborg & My Klint, 26 år från Stockholm
Lärosäte: Chalmers
Vi erbjuder ett lätt, plattpaketerat och helt återvinningsbart koncept för nödbostäder som förbättrar levnadsförhållandena för människor I nödsituationer.

Kategori Webb, Mjukvara & Media
Jalp!
Tävlande: Robert Andersson, 28 år från Borås, Johannes Vestlund, 22 år från Linköping, Adam Szakal, 22 år från Helsingborg & Niklas Carlborg, 23 år från Ulricehamn.
Lärosäte: Chalmers
Jalp! är en smartphoneapplikation för cyklister som med hjälp av inbyggda sensorer automatiskt detekterar olyckor. Appen kan sedan skicka larm och därmed påskynda en potentiellt livräddande räddningsinsats. I det större perspektivet kan detta ha mycket positiva effekter på såväl folkhälsa som individuella cyklisters säkerhet, samtidigt som appen ligger helt rätt i tiden med tanke på det kraftigt ökade cykelintresset.

Kategori Miljö & Energi
HydroCultivate
Tävlande: Patrik Strandell, 30 år från Stockholm och Victor Strandell Almé, 28 år från Stockholm.
HydroCultivate är en vertikal, miniodling i snygg design för ditt hem. Jämfört med vanlig odling med kruka och jord kan du odla tre gånger så snabbt och hela året runt med HydroCultivate. Grönsaker, frukter och kryddor. Allt kan odlas. På ett enkelt, smart och kul sätt odlar du färska och smakrika växter. Lokalodlat och med ett minimalt Co2 spår!

Kategori Människa & Samhälle
Studentkonst
Tävlande: Fredrik Anderson, 26 år från Vänersrborg, Hans Carlson, 26 år från Varekil och Peter Ekeros, 26 år från Varekil.
Bostadsort: Göteborg
Studentkonst är en marknadsplats på internet för konst från studenter vid konsthögskolor. Målet med Studentkonst är att minska trösklarna för unga oetablerade talanger att komma igång med att nå ut med sina kreationer och livnära sig på sin passion, samtidigt som vi sprider unik och personlig konst till hem runt om i Sverige.