Spexmingel med Chalmers VännerChalmersspexet har i höst firat 65 år med en rad uppsättningar av både klassiska och nyskrivna föreställningar.
Ett 70-tal chalmerister mötte upp när Chalmers Vänner passade på att bjuda på mingel och nyuppsättning av 1984 års spex ”Lasse-Maja” på Lorensbergsteatern i Göteborg.
Trots att regnet smög sig på utomhus var stämningen varm och gemytlig inne i teaterfoajén. ”Lasse-Maja” bjöd på underhållande akrobatik och fängslande intriger. Med delar av originalensemblen på scen charmades publiken av rappa repliker och en fantastisk energi.
Den tokiga handlingen tillsammans med en mycket fysisk akrobatik var ett lyckat koncept. När publiken på klassiskt spex-manér krävde omtag, var ensemblen snabb att bjuda på sig själv och höja stämningen ytterligare.
– Om ni bara haft en tredjedel så roligt som vi har haft så har ni haft det oförskämt roligt! kommenterade huvudrollsinnehavaren Anders Jackson från scenen.

”Ett sätt att tacka”
Värdinna för kvällen var Marianne Gyllensten (D89), civilingenjör och fundraiser på Chalmers:
– Det här är ett sätt att tacka alla som bidragit till Chalmers Vänner och därmed hjälpt till att föra högskolans utveckling framåt, förklarar hon.
Insamlingsfonden Chalmers Vänner har delat ut stipendier till aktiviteter som är av särskilt värde för Chalmers framtid och utveckling sedan 2007. Det kan vara studenter, forskare eller projekt som utmärker sig på något sätt.
Men det är inte bara fokus på pengar utan även engagemang genom kontakter och tid är viktigt.
– Chalmers Vänner handlar inte bara om kronor och ören utan även om samvaro och gemenskap. Det är en förlängning av chalmersandan och det hoppas jag att många av er känner, sa Marianne Gyllensten i sitt välkomsttal på Lorensbergsteatern.
Hon fortsatte med att berätta om framgångarna med studentprojekten Solar Decathlon och Formula Student och allt spännande som händer på Chalmers. Invigningen av Chalmers grafencentrum, lanseringen av EU:s forskningsflaggskepp om grafen och kommande Nobelföreläsningar var bara några av de aktiviteter som nämndes.

Glad pensionär
I minglet träffade vi bland andra chalmeristen och chalmersvännen Mats Ljunggren (E67) som var med och startade telekomjätten Europolitan (nuvarande Telenor). Under de första åren var han även bolagets vd.
Mats Ljunggren, som i dag är glad pensionär, minns sin studietid väl. 1967 var han kårordförande och på senare år blev han starkt engagerad i bygget av Chalmers nya kårhus.
– Det är trevligt att få träffa chalmeristvänner i en så härlig miljö och inte minst att fira att chalmersspexet fyllt pensionär, säger Mats.

Text: Martina Mofidi och Michael Nystås
Foto: Jan-Olof Yxell

Se fler bilder på FlickR >>>
www.flickr.com/photos/chalmersuniversityoftechnology/sets/72157638730015784