Popgeniet med examen från Chalmers


Nu sällar sig poplegendaren Tomas Adolphson (V74) till raden av framgångsrika chalmerister.
Att ena halvan av syntduon Adolphson & Falk är civilingenjör med examen från Chalmers är årets kanske mest angenäma överraskning för er trogne bloggare.
”Blinkar blå”, ”Stockholmsserenad”, ”Hav”, ”Ljuset på min väg”, ”Ifrån”.
Och – inte minst – den eviga landsplågan ”Mer jul”.

Tillsammans med ljudkonstnären och kompositören Greg FitzPatrick skrev Tomas Adolphson och Anders Falk svensk musikhistoria under 80-talet.
Duon Adolphson & Falk var pionjärer på den svenska syntscenen och gav ut en serie klassiska album med rymdromantiska titlar som ”Med rymden i blodet” och ”Över tid och rum”. ”Ifrån” blev etta på Trackslistan i radio.
Och de är fortfarande i allra högsta grad i närkontakt med publiken. Så sent som i våras gav Adolphson & Falk ut ett album med nyinspelade akustiska versioner av sina låtar. ”Mer jul” från 1981 är alltjämt den mest spelade jullåten.
Tomas Adolphson skrev musiken till den och de flesta andra av bandets stora hits.
– Jag tröttnar aldrig på den, berättar han i en intervju om ”Mer jul” i Norrtelje Tidning. Där bjuder han också på några verser på sång och gitarr i ett unikt filmklipp.
Sen tio år tillbaka är Tomas Adolphson vice vd på Roslagsvatten i Österåker. I samma intervju kommenterar han också sin utbildning på Chalmers:
– Ett av de första jobben jag gjorde var att rita några detaljer på Lindholmens avloppsreningsverk i Norrtälje, berättar han för tidningens reporter Christina Gunnarsson.

I programmet ”Blip-Blåp” i P4 i söndags samtalar radiolegendaren Niklas Levy med Tomas Adolphson, Anders Falk och Greg FitzPatrick. Programmet avhandlar den svenska syntpopens historia och lyssnaren bjuds på nostalgi med Ratata, Lustans Lakejer, Secret Service och Reeperbahn.
– Adolphson & Falk var utan tvekan de största pionjärerna på området, slår Niklas Levy fast i programmet.
Duon var flitiga gäster i klassiska radioprogrammet ”Metropol” som Levy ledde tillsammans med Ingvar Storm, och skrev bland annat programmets signaturmelodi. Er trogne bloggare satt som klistrad vid radioapparaten varje vecka.
I ”Blip-Blåp” berättar Tomas Adolphson och Anders Falk om hur allting började och om drivkrafter och inspirationskällor som Eurythmics och Yazoo.
– Alison Moyet var en fantastisk sångerska, säger de.
Anders Falk var den som skrev merparten av bandets texter, eller 98 procent som han själv uppskattar det till.
– Fast på 70-talet skrev vi många texter ihop, men sen släppte Tomas den delen medan jag utvecklade den sidan, säger Anders Falk.
Och det var befriande att skriva om rymden, eftersom de flesta andra var ”fast i kärlekssmeten”.
Tomas Adolphson var den tongivande när det handlade om att skriva musiken till låtarna. Ofta var låtarna ett samarbete mellan honom, Anders Falk och Greg FitzPatrick:
– Ofta kom melodierna först. De kunde man sitta och pilla med närsomhelst utan att behöva sätta sig ner och kämpa med formulerade fram, berättar Tomas i programmet.

Läs hela intervjun med Tomas Adolphson i Norrtelje Tidning >>>
norrteljetidning.se/nyheter/nyheter/1.2303307-tv-mer-jul-mest-spelade-jullaten

Hör Niklas Levys specialprogram i P4 om den svenska syntpopen >>>
sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3338