Daniel Langkilde får Anders Walls stipendium på 150 000 kronorChalmers förre kårordförande Daniel Langkilde har tilldelats Anders Walls stipendium för naturvetenskaplig forskning.
Stipendiet på 150 000 kronor delas ut vid en ceremoni i Stockholm den 10 mars.

Daniel Langkilde studerar för närvarande teknisk fysik med inriktning emot matematik på masternivå på Chalmers och tar sin examen i vår. Han har särskilt ägnat sig åt självlärande system. Hur får man maskiner att tänka själva? Det handlar om att skapa konstgjorda neurala nätverk som imiterar hur det mänskliga nervsystemet i hjärnan fungerar, förklarar han.
– På 50-talet trodde man att robotar skulle kunna göra allt bara vi gav dem all vår kunskap. Men kunskap räcker inte. För att kunna lösa problem behövs också erfarenhet och förmåga att lära och förändras. Som när du skriver med en penna på smartphonens skärm och den lär sig att känna igen handstilen och omvandlar till digital text. Eller när Facebook vill tagga vänners ansiken på dina foton, berättar Daniel Langkilde.
Han anser att vi inom en snar framtid kommer att ha mycket mer interaktiv teknik i vår vardagsmiljö, exempelvis hushållsapparater i hemmet som kan kommunicera med oss på våra villkor. Tekniken kan också hjälpa till att analysera och bringa ordning i all den information som produceras via datorer, mobiler, kreditkort och så vidare.

Daniel Langkilde är uppväxt i en familj med akademiska traditioner. Intresset för teknik har gått från Lego-byggen till avancerade datakonstruktioner. Redan i gymnasiet byggde han en egen robot och fick som första pris i Utställningen Unga Forskare åka på sommarforskarskola till MIT i Boston. Där fick han kontakt med de främsta forskarna inom robotteknik.
– Skillnaden i kultur var en stark upplevelse. Där fanns en tro på individen, på tekniken och på framtiden som jag ofta saknat i Sverige, säger han.

Som styrelsemedlem i Förbundet Unga Forskare mötte Daniel många duktiga ungdomar som inte fick utlopp för sin kapacitet i den svenska skolan och han bestämde han sig för att skapa Rays, en svensk variant av MIT:s sommarforskarskola. Han ordnade finansiering, skaffade forskningsmentorer och praktikplatser på bland annat Kungliga Tekniska högskolan. Sedan starten 2010 har Rays blivit den främsta språngbrädan för duktiga unga forskare, vilket bevisas av att en klar majoritet av de senaste årens vinnare i Unga Forskares utställning deltagit i Rays sommarforskarskola.

Daniel Langkilde är mångårig styrelseledamot i Förbundet Unga Forskare. Han är även ordinarie ledamot i Chalmers styrelse. Läsåret 2012/2013 var han ordförande för Chalmers Studentkår.

Foto: Peter Widing, Simon Fagerström och Mathias Elmeskog (CFFC)

För ytterligare information, kontakta:  
Cari Hildebrand, pressansvarig Anders Walls Stiftelse, tel. 070-6057906

Anders Walls Stiftelse
Anders Walls Stiftelse grundades 1981 och delar årligen ut stipendier till unga begåvningar inom områdena naturvetenskaplig forskning, ung företagsamhet, landsbygdsutveckling, internationella studier samt musik. Sedan starten har stiftelsen delat ut drygt 50 miljoner kronor till ett 350-tal stipendiater. Minst lika viktig som stipendiesumman är medlemskapet i nätverket Wallumni, som består av tidigare Wall-stipendiater. Medlemmarna träffas regelbundet och genomför bl.a. internationella studieresor tillsammans.

One comment