Välkommen till årets största besöksdagChalmersdagen den 20 mars innebär ett myller av liv och rörelse i kårhuset på campus Johanneberg.

Spindeln i nätet är mässgeneralen Bodil Obrelius Hallberg från avdelningen Kommunikation och marknad på Chalmers:
– Jag tror att vi har läget under kontroll, säger hon under en paus i de intensiva förberedelserna.
Twittra gärna om Chalmersdagen med hashtaggen #chalmersdagen.

Samtliga civilingenjörs- och högskoleingenjörsprogram, arkitekt- och sjöprogram samt Tekniskt basår ställer ut under Chalmersdagen. På plats finns även Chalmers Studentkår, Chalmers Studentbostäder, SGS Studentbostäder, Antagningsenheten, sommarmatten, Centrala studievägledningen och samordnare för funktionshindrade studenter. Det kommer också att finnas information om utlandsstudier.
Dessutom visar masterstudenterna från Chalmers Formula Student upp sin tävlingsbil.
Det är mycket som väntar de omkring 1 300 besökarna, som ofta anländer i bussar från stora delar av landet.

Många detaljer att tänka på
Bodil Obrelius Hallberg har det övergripande ansvaret för planering och genomförande av Chalmersdagen, och är den som ser till att allting funkar. Och det är många detaljer att tänka på – räcker lokalerna till, hänger programmet ihop, vem ställer trottoarpratarna på plats, är alla montrar bemannade?
– Det ska även tryckas affischer och program, skyltas ordentligt, ställas i ordning bord, roll-ups och mycket annat. Men jag tror att vi har läget under kontroll, säger Bodil Obrelius Hallberg.
Studenterna i Centrala Rekryteringsgruppen (CRG) finns med som stöd, liksom även utbildningsprogrammens egna rekryteringsgrupper. Klockan nio på torsdag slås portarna till kårhuset upp inför strömmen av nyfikna gymnasiestudenter som förhoppningsvis ska välja Chalmers som sin destination.
– Dessförinnan bjuds våra basårsstudenter på frukost i kårrestaurangen, berättar Bodil Obrelius Hallberg.

Kom på inspirationsföreläsningar
Parallellt med utställningen finns möjlighet att lyssna på seminarier där nuvarande studenter berättar mer om hur det är att plugga på just deras program och på Chalmers.
Två inspirationsföreläsningar anordnas med en alumn och en doktorand, som båda studerat på Chalmers men valt olika yrkesbanor efteråt.
Antagningsenheten har två seminarier och studenter från CRG berättar om livet som chalmerist, också det vid två tillfällen.

Rundvandringar på campus
Under dagen ordnas även tre rundvandringar på campus. Rundturerna brukar vara populära och innehåller bland annat en smygtitt på en riktig studentlägenhet.
Man stannar även till vid Teknisk design-studenternas utställning på Ljusgården i arkitekturhuset. Där visar de upp några av sina spännande arbeten från det gångna året.
De tre rundvandringarna startar klockan 11.10, 13.10 respektive 14.30.

Viktigt vara med på mässorna
Bodil Obrelius Hallberg är just hemkommen efter en intensiv turné på utbildningsmässor över hela landet. Hon berättar att årskullarna börjat minska, och att tredjeårsstudenterna på gymnasiet börjat bli färre.
– Men just därför är det så oerhört viktigt att vi kommer ut på mässorna. Vi försöker vara med på så många som möjligt, säger Bodil Obrelius Hallberg, som har ungefär 30 resdagar om året.

Samtidigt på Göteborgs universitet
Den 20 mars anordnar även Göteborgs universitet sin årliga besöksdag. Av tradition samordnas besöksdagarna på Chalmers och universitetet, och ett gemensamt pressmeddelande distribueras till lokala medier.
Den gemensamma besöksdagen lanseras bland annat med reklam på bussar och spårvagnar.
Inbjudningar har också gått ut till gymnasieskolor, komvux och arbetsförmedlingar i Västra Götaland, Hallands, Jönköpings, Kronobergs och Värmlands län.

Text: Michael Nystås
Foto: Torgil Störner

Besöksdagen den 20 mars 2014 >>>

Chalmers
Plats och tid: Chalmers kårhus, Teknologgården 2, kl. 09.00-16.00
Hitta hit: Buss 16, 158 och 753, spårvagn 6, 7, 8, 10 och 13 (hållplats Chalmers)
Mer information >>>
www.chalmers.se/sv/utbildning/mot-chalmers/Sidor/Chalmersdagen.aspx

Göteborgs universitet
Plats och tid: Academicum, Medicinareberget, kl 11.00-16.00
Hitta hit: Buss 16, 25, 52 och 761, spårvagn 6, 7, 8 och 13 (hållplats Sahlgrenska huvudentré eller Medicinaregatan).
Mer information >>>
www.utbildning.gu.se/villstudera/pluggapauniversitet/besoksdag

Kontaktperson, Chalmers:
Bodil Obrelius Hallberg, Kommunikation och marknad, 031-772 2502
boob@chalmers.se, mobil 070-920 55 50

Kontaktperson, Göteborgs universitet:
Viveka Gren, Kommunikationsenheten, 031-786 5641
viveka.gren@gu.se, mobil 0709-44 09 52

Twittra om Chalmersdagen med hashtaggen #chalmersdagen

Rundvandring på Campus Lindholmen den 27/3 >>>
Som ett komplement till rundvandringarna på Campus Johanneberg den 20 mars anordnas en motsvarande rundvandring på campus Lindholmen den 27 mars. Där finns möjlighet att få ännu mer information om Chalmers treåriga högskoleingenjörs- och sjöfartsutbildningar samt Tekniskt basår.
Tid och plats: Kl. 17, 27/3 2013, Hus Saga, campus Lindholmen
Mer information >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Oppet-hus-Lindholmen.aspx