Smarta textilier och sport i fokus på minikonferensChalmers satsning på sportteknologi fortsätter – nu med fokus på smarta textilier.

Den 27 mars bjuds forskare, företagare, idrottare och intresserad allmänhet in till en minikonferens på temat.
Kom och träffa bland andra flerfaldige svenske triathlonmästaren Ted Ås och lyssna till spännande föredrag om den senaste forskningen på området.

Smarta textilier öppnar upp en delvis ny värld för både motionärer och elitidrottare. Funktionell design gör sportkläder allt mer specialiserade för olika idrotter, till exempel genom att hjälpa till att reglera kroppstemperatur och ge muskelstöd. Flera av de sensorer som vi i allt högre utsträckning använder oss av för att mäta prestation integreras nu i kläderna, vilket ger nya spännande möjligheter.
Den 27 mars med start klockan 15.30 möts idrottare, tränare, forskare, producenter och leverantörer på Chalmers. Några frågor som kommer att diskuteras: Vilka önskemål finns från idrottens sida vad gäller framtidens sportkläder? Hur ser trenderna ut på marknaden? Vilka nya samarbeten kan uppstå ur dessa möten?

Miniutställning
I anslutning till föreläsningssalen anordnas även en miniutställning, där företag ges möjlighet att demonstrera sina senaste produkter. Viss försäljning kan förekomma. Konferensen är ett samarrangemang med Idrottshögskolan, Smart Textiles vid Textilhögskolan i Borås och Västsvenska Idrottsförbundet.
Bland talarna finns Riksidrottsförbundets idrottschef Peter Mattsson, Mikael Norman, utbildningsansvarig på Friidrottsförbundet, samt Ted Ås, flerfaldig svensk mästare i triathlon.

Omfattande satsning
Konferensen är ett led i Chalmers omfattande satsning på sportteknologi – där forskare och studenter dragit igång ett antal projekt för att tillämpa ingenjörskunskaper för att utveckla svensk idrott inom ett antal sporter: hästport, simning, segling, friidrott samt innebandy.
Tillsammans med förbundsledning, tränare, aktiva och företag har forskarna identifierat de problem/frågeställningar som finns inom de olika idrotterna och initiera projekt.

Några aktuella exempel på tillämpningar:

  • Friidrott: en speciell lyftanordning på Friidrottens Hus ska hjälpa höjdhopparen Ebba Jungmark att komma igång med uppbyggnadsträning efter en skada.
  • Hästsport: så kallade ”smarta tyglar” tas fram för att underlätta kommunikationen mellan häst och ryttare.
  • Simning: höghastighetskameror ska detaljstudera simmarna under de första metrarna i jakten på den perfekta starten. Projektet är ett samarbete med företaget Qualisys.
  • Segling: i den avancerade skeppsrännan på Chalmers genomförs unika testförsök med seglingens OS-klasser.

Minikonferensen den 27 mars är ett ypperligt tillfälle att träffa många av nyckelpersonerna i de olika projekten.

Sport och smarta textilier
Tid:
27/3, 15.30 – 20.30
Plats: Palmstedtsalen, Chalmers kårhus
Läs mer: http://www.sportteknologi.se

Text: Per Thorén och Michael Nystås
Foto: Mikaela Watsfeldt, CFFC.se