”Jorden runt på åtta öl” – ett event för innehavare av Chalmers MasterCardEtt 30-tal personer samlades en mörk vinterkväll i bankvalvet i Chalmersska huset för ölprovning, som arrangerades av Ölbruket, det bolag som i alla år försökt att få till stånd en pipeline mellan ölbryggeriet och Chalmers.

Bakgrunden är följande:
1959 förvärvade Chalmers Studentkår en (1) aktie i Pripps i syfte att försöka förmå Pripps att bygga en pipeline mellan bryggeriet och Chalmers kårhus. Varje år under 60-och 70-talen närvarade chalmerister på Pripps bolagsstämma och krävde en pipeline.

Men nu var det 2013 och innehavare av Chalmers MasterCard bjöds in till en kväll med ölprovning i Chalmersska huset. Johan Emerius på Handelsbanken deltog också på eventet som ansvarig för samarbetet med Chalmers och vårt MasterCardprogram. Detta event blev fullbokat på endast 3 timmar från att inbjudan nått kortinnehavarna. Det var med andra ord som bäddat för en trevlig provning.

Ciceron var Thomas Hedman som är bryggmästare och teknisk chef på Carlsbergs bryggeri i Falkenberg och även president i Ölbruket. Han bjöd på historia och skrönor samtidigt som vi fick resa runt världen med olika öltyper. Vi fick också lära oss om olika tillverkningsmetoder och hur man kombinerar öl och mat.

Öl har producerats i 7 000 år. Det första ölet skapades troligtvis då stärkelse- och sockerrika bröd blöttes och jäste i kontakt med vilda jästsvampar. På ett modernt bryggeri styrs processen med mikroorganismer, alkoholhalt och temperatur minutiöst.

De ölsorter vi fick prova var Carlsberg, Budweiser, The Lawn Mower, Leffe, East India, Porter D. Carnegie, Erdinger och Estrelle Enidit.

Vi fick också svära öl-eden, som handlar om hur man tar hand om sina ölglas:

Glasdiskning
Rengöring i hett vatten, möjligtvis en droppe diskmedel
Aldrig i diskmaskin
Aldrig mjölk i glaset
Aldrig jordnötter i glaset
Alltid bara öl i glaset

Det återstår att se hur många som kan hålla sina ölglas fria från mjölk och nötter framöver.

Vi tackar Thomas Hedman, Johan Emerius och våra MasterCard-innehavare för en mycket trevlig kväll!

Text: Anna-Lena Nyberg och Peter Hellqvist
Foto: Anna-Lena Nyberg

Läs mer om Chalmers MasterCard >>>
www.chalmersmastercard.se