Studenter bygger gäststuga till stöd för Barncancerfonden80 arkitektstudenter har ritat och byggt en gäststuga som auktioneras ut på byggjätten Bauhaus varuhus i Bäckebol den 2 maj.

Intäkterna går oavkortade till Barncancerfondens kampanj ”Give Hope”.

Det är tredje året i rad som arkitektstudenterna på Chalmers samarbetar med Bauhaus på det här sättet. 2012 byggde man en friggebod som auktionerades ut och inbringade 50 000 kronor till Barncancerfondens kampanj ”Give Hope”. Förra året byggde man en sjukstuga som användes under inomhus-EM i friidrott i Göteborg. Den efterföljande auktionen samlade in 84 000 kronor till FN-projektet ”Skolmat blir kunskap”, som ger barn i utsatta delar av världen en chans till utbildning och att äta sig mätta.
– Samarbetet har varit ett lyckat koncept för både Chalmers Arkitektur och Bauhaus vilket gör att det genomförs i år igen med liknande avsikt – att stödja ett gott syfte, säger Peter Lindblom, tekniklektor och kursansvarig lärare.

Tolv byggdagar – 80 studenter
Under tolv byggdagar bygger närmare 80 studenter en friggebod på 15 kvadratmeter. Vid varje byggdag närvarar 8-10 studenter som arbetar med projektet. Efter en dags arbete med huset byts studenterna ut och nya studenter tar sig an den fortsatta byggnationen. Alla byggdagar redovisas sedan i en gemensam examination.
– Det gör att alla studenter får del i byggprocessens olika stadier – delar blir till helhet – oavsett vilken dag de är närvarande, säger Peter Lindblom.

Uppbyggt kring två kurser
Projektet är uppbyggt kring två kurser: Från idé till färdig byggnad och Byggteknik och byggande. I den första kursen, öppen för de högre årskurserna, är uppgiften att ta fram en liten byggnad av trä på omkring 15-20 kvadratmeter. I kursen Från idé till färdig byggnad studeras både helhet och detaljlösningar, varje projekt konstruktions- och kostnadsberäknas och avslutas med en skalenlig modell i skala 1:10. Varje år tas 15 olika projekt fram. Av dessa projekt väljs sedan ett projekt ut som byggs av studenterna i arkitekturutbildningens första årskurs.

Konkretisering mellan det byggda och det ritade
I den andra kursen, Byggteknik och byggande, genomförs byggnation av valt projekt. Syftet är att ge kunskap om klimatskalets uppbyggnad och funktion, hur möten mellan olika byggnadsdelar kan utformas och att, sist men i inte minst, få insikter i byggprocessen genom praktiskt genomförande. Tanken är att ge studenten en ökad förståelse för kommande projekt genom en tydligare konkretisering mellan det byggda och det ritade vilket fås i arbetet mellan den teoretiska tanken (arkitektritningen) som omvandlas i ett praktiskt perspektiv (byggnaden).

Årets projekt är tänkt att vara en komplementsbyggnad – ett gästhus. Huset finns att se utanför Bauhaus huvudentré vid Bäckebol och kommer att auktioneras ut fredagen den 2 maj. Byggjätten sponsrar även studenterna med allt byggmaterial.

Text: Peter Lindblom och Michael Nystås
Foto: Peter Lindblom

Kontaktinformation:
Peter Lindblom, tekniklektor och kursansvarig, Chalmers, peter.lindblom@chalmers.se

One comment

  1. Pingback: Studenthus gav 61 000 kronor till Barncancerfonden | Chalmeristbloggen