Nytt nätverk för miljöstudenter och alumner startar på ChalmersDen 24 april går startskottet för ”Future Makers”, den första internationella studentkonferensen inom området industriell ekologi.

Eventet lockar över 120 studenter med målet att nätverka, diskutera och framförallt stärka den egna professionen.
Initiativtagaren, docent Henrikke Baumann (bilden nedan), är både överraskad och glad över intresset.

Berätta om konferensen!
– Studenterna inom området industriell ekologi har bestämt sig för att samlas och jobba för att stärka sin profession inför framtiden. Under tre dagar kommer studenter, unga alumner och lärare att diskutera och ha workshops kring olika aspekter av att arbeta som expert inom industriell ekologi. Allt mellan samhällstrender och personlig professionell utveckling kommer att beröras.
– Många av våra studenter får rollen som förändringsagenter när de börjar arbeta, men säger sig sakna lämpliga verktyg för att exempelvis kunna förändra kollegornas förhållningssätt eller få ett företags olika avdelningar att samarbeta. Dagens utbildning skulle behöva breddas med kurser inom bland annat ledarskap, kommunikationsstrategier, entreprenörskap samt olika former för samhällsutveckling, så kallad ”community development”.

Vad hoppas du att ”Future Makers” ska leda till?
– Jag hoppas att det kommer att leda till flera saker. Först och främst önskar jag att det blir ett tydligt budskap till programansvariga i hela Europa. Vi vill få till en diskussion om hur man ska kunna minska avståndet mellan utbildningens innehåll idag och vad som väntar våra studenter när de kommer ut i arbetslivet. Sedan hoppas jag att jobbmässan ska bli ett bra tillfälle för studenter och presumtiva arbetsgivare att mötas. Detta eftersom båda parter har gett uttryck för att det varit svårt att hitta till varandra.

Det verkar finnas ett uppdämt behov av den här typen av mötesplats!
– Ja, eventet är ju oprövat, men söktrycket är hårt och det är verkligen över förväntan. Vi har 17 företag och utställare till jobbmässan, talare som slåss om att få en tid i programmet och en väntelista för studenter. Vi kör med couch surfing och nu är sofforna slut, men om man kan ordna eget boende är man givetvis välkommen.
– Under lördagen kommer även en helt ny europeisk organisation att grundas – EMNIE, European Masters Network for Industrial Ecology. Organisationen har som huvudsakliga mål att stötta studenter och alumner i deras personliga och professionella utveckling.

Eventet präglas av lo-cost, lo-impact men siktar på hi-influence. Vad innebär det?
– Förutom ovannämnda couch surfing för alla tillresande, återanvänder vi konferensväskor och namnskyltar som forskare har fått på olika konferenser. På fredagskvällen ordnar CSS, Chalmers Students for Sustainability, ett Rescue Food Party åt oss. Eventet gästas dessutom av miljöprofiler som Ramon Arriata (Interface, ”världens mest hållbara företag”) och Roland Clift (International Society for Industrial Ecology). Till jobbmässan kommer bland annat Allwin (food rescuers) och LewisDavey – en global rekryteringsfirma inom hållbarhetsområdet.

Text och bild: Karin Ljungklint

Twittra om EMNIE >>>
#EMNIE

Följ EMNIE på Twitter >>>
www.twitter.com/THEEMNIE

Läs mer om EMNIE >>>
emnie.weebly.com/event.html

Mer information >>>
Henrikke Baumann, docent inom miljösystemanalys, henrikke.baumann@chalmers.se, +46 31 772 21 90
Anna Nyström Claesson, universitetsadjunkt inom miljösystemanalys, anna.nystrom.claesson@chalmers.se, +46 31 772 21 75