Traditionsenlig mösspåtagning gick som smortDet mesta var sig likt på vårens mösspåtagning den 30 april.

Fanborgen var på plats i Olgas Trappor, rektor och kårordförande talade och skön sång och musik framfördes av Chalmers Sångkör och Chalmers Barockensemble.
Det krävs ansvar, mod och ärlighet att vilja bidra till en bättre utveckling för världen, och jag tror att vi som chalmerister kan stå för detta, sa rektor Karin Markides.
Mösspåtagningen vår och höst är en av de finaste traditionerna på Chalmers. Den 30 april hälsas våren välkommen genom att vinterhalvårets svarta studentmössa byts mot sommarens vita. Detta sker under högtidliga former på Teknologgården.
Efter lite inledande teknikstrul var det mesta sig likt i onsdags. Den riktiga vårvärmen ville inte infinna sig, men det var ändå inte samma snålblåst som för ett år sedan. Stundtals bröt till och med solens strålar försiktigt fram genom molntäcket.

Dagens ord: Glädje
I sitt tal slog Chalmers rektor och vd Karin Markides fast att ordet för dagen är ”glädje”. Glädje över att få ha hälsan i behåll, glädjen i mötet med andra människor, att få se glädjen i den unga generationens ögon, chalmeristernas glädje och glädjen över att våren kommer en vecka tidigare än normalt.
– Jag hade en fantastisk dag i går med flera glädjefyllda möten. Först med Sveriges Unga Akademi som var väldigt intresserade av Chalmers. Senare med AB Volvo, ett möte som verkligen präglades av tillit, ärlighet och lyhördhet, och där Volvo verkligen visade att de vill jobba med Chalmers, berättade Karin Markides.

Tacksam jubilar fick seminarium
Hon sa också några ord om Chalmers tradition från senare år att ge bort speciella seminarier i gåva till personer som gjort olika insatser för högskolan. Den 29 april ägde ett sådant rum till Investors vd Börje Ekholms ära. Han hade fått seminariet i 50-årspresent, och dess fokus låg på entreprenörskap:
– Börje var mycket tacksam och konstaterade att vår nivå på entreprenörskap kommer de aldrig upp till på ostkusten.

Ansvar, mod och ärlighet
Men så betonade Markides att alla dessa känslor av glädje också minner om vårt ansvar.
– Det är klart att det är bra att våren kommer tidigare när man ska bygga cortège, men det finns också ett ansvar i detta. Det är inte lika trevligt för alla att våren kommer tidigt. Det krävs ansvar, mod och ärlighet att vilja bidra till en bättre utveckling för världen, och jag tror att vi som chalmerister kan stå för detta.
Rektorn uppmanade också till ansvar vid valurnorna i de kommande valen till Europaparlamentet och riksdagen.
– Jag är stolt över att ni håller fanan högt när det gäller värderingar, och att World Values Day kommer tillbaka i november. Vi är tidigt ute här på Chalmers med att uppmärksamma de här viktiga frågorna, sa Karin Markides och rev ner varma applåder.

Chalmersmössan sedan 1878
Kårordförande Johanna Svensson ledde de församlade chalmeristerna genom ritualen, och gav några väl valda ord på vägen.
– Här på Chalmers anser man att om man gjort en sak två gånger är det en tradition. Har man gjort det tre gånger har det alltid varit så. Chalmersmössan har vi haft i 136 år nu. Det gör att vi har bytt den 272 gånger. Det lär vara historia, sa Johanna Svensson.
Hon talade också om Chalmers tradition och historia som gör oss till chalmerister för resten av livet.
– Men det är viktigt att också utvecklas för att hänga med i samhället. Det är det jag tycker är det viktiga, att allting har en tradition och en historia, men man ska samtidigt inte vara rädd för att utvgecklas så där lite lagom, sa hon och nämnde som ett aktuellt exempel att man nu kan betala sitt cortègeprogram med betaltjänsten swish.

Försvunnen staty ersätts
Johanna Svensson kunde också avslöja den glädjande nyheten att den försvunna Emil och Emilia-statyn kommer att ersättas av en exakt kopia.
– Den är gjuten i samma form. Emil och Emilia var ju nästan kändisar, de har till och med varit på kårkortet en gång, skojade Johanna Svensson.

Illustert sällskap roade
Chalmers Sångkör framförde Du gamla, du fria, Uti vår hage och Studentsången. Chalmers Barockensemble är naturligtvis icke att förglömma. Denna illustra samling talangfulla musikanter och estradörer framförde ett burleskt nummer med både takt, ton och humor utifrån gammal sed och förmodligen ohejdad vana.
Som vi kunnat konstatera genom åren är barockensemblen en egendomlig och älskvärd hybrid av absurd ståuppkomik, pantomimteater, pompös medeltidsjargong och enastående musikalisk begåvning. Medlemmarna är lika skickliga på bastuba och stråkar som på att spela skrivmaskin och slå sönder toalettstolar med slägga.
Tveklöst en tillgång för Chalmers.

Jämställdhetspris utdelades
I år var det även utdelning av Jan-Eric Sundgrens jämställdhetspris till tre välförtjänta mottagare: Emma Olofsson, Johanna Ask och Genusgruppen Arkitektur.
Läs mer om det i ett separat blogginlägg senare i veckan.

Foto: Oscar Eliasson och Johanna Olovsson, cffc.se

Se fler bilder från mösspåtagningen >>>
cffc.se/bilder/2014/mosspatagning-vt14