Hjalmar har blick för världsrekordNär Vetenskapsfestivalen drog igång med ett världsrekord var det en chalmerist som borgade för att allt gick rätt till.

Hjalmar Rosengren, biträdande professor på institutionen för matematiska vetenskaper, var Guinness rekordboks kontrollant när den 17,25 meter höga fraktalen av plast byggdes upp i Frihamnen.
Vi fick chansen att ställa några nyfikna frågor till Hjalmar:

Du var expertvittne när det sattes världsrekord i Frihamnen på Vetenskapsfestivalens första dag. Hur kom det sig?

– De tyckte nog det var rimligt att ha en matematiker som vittne när det gäller en matematisk modell, säger Hjalmar Rosengren.

Vad innebar uppdraget?
– Jag fick redogöra för hur rekordförsöket gick till och intyga att det mättes upp till 17,25 meter. Intyget skickas sen till Guinness rekordbok, som avgör om det blir godkänt och kan komma med i boken. Det var stadsbyggnadskontoret som stod för själva uppmätningen.

Vad är en fraktal för något?
Det är lite svårt att definiera vad en fraktal är, men en typisk egenskap hos fraktaler är att om man zoomar in i dem upprepas samma mönster gång på gång. Många fraktaler har en dimension som inte är ett heltal, vilket kan verka konstigt. Just den fraktal de byggde på frihamnen har dock dimension 2.

Vem är du och vad jobbar du med?
– Jag är biträdande professor i matematik och sysslar som de flesta med både forskning och undervisning. Min forskning handlar om nya typer av speciella funktioner som uppträder i olika fysikaliska modeller, avslutar Hjalmar.

Fraktalen går att se i Frihamnen fram till och med den 19 maj – om vädret tillåter.

Text: Michael Nystås
Foto: Hjalmar Rosengren
Porträttbild: Setta Aspström

Läs nyhetsartikel i GP om världsrekordet >>>
www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2361144-pyramidalt-varldsrekord-till-slut

fraktal_800w
fraktal_800v
fraktal_800u
fraktal_800t
fraktal_800s
fraktal_800r fraktal_800q fraktal_800p fraktal_800o fraktal_800f fraktal_800g fraktal_800h fraktal_800i fraktal_800j fraktal_800l fraktal_800k fraktal_800m fraktal_800n fraktal_800d fraktal_800c fraktal_800a