Storslam för Chalmers i Venture CupVenture Cups regionfinal i väst är avgjord.

Totalvinnare blev Melvitas, som har utvecklat ett diagnostiskt verktyg som kan upptäcka det tidigaste stadiet av karies, vilket ingen annan teknik klarar.
Vinnare i kategorin Miljö & Energi blev Swedish Algae Factory, som genom modern teknologi utvinner förnybar råolja från alger.
Båda dessa företag drivs av entreprenörer på Encubator.
– Det är ett privilegium att få jobba tillsammans med så drivna entreprenörer som finns här. Just nu är vi nästan mållösa av deras framfart, inte bara i tävlingar, utan också på marknadssidan, säger Linnéa Lindau, vd på Encubator och fortsätter:

Två finalister i riksfinalen
– Vi har alltså båda vinnarna som nu kommer mötas i riksfinalen, där Imnus vann höstens regionfinal och nu igår vann Melvitas vårens regionfinal här i väst. Jag kommer inte på några andra ord än Grand Slam! Nu ser vi fram emot den 12 juni. Det kommer bli en riktig rysare och hård konkurrens.

Något stort på spåren
Regionfinalen i Venture Cup Väst avgjordes den 15 maj bland många mycket bra bidrag. Totalvinnare blev Melvitas, som belönas med 125 000 kronor. Juryn anser att bolaget har något stort på spåren. De framhäver den innovativa idén, att det finns ett team med bred expertis samt den stora tillväxtpotentialen. Juryn tycker även att Melvitas har visat på förståelse för de utmaningar som de kommer att möta och hur de ska övervinna dem.

Ny teknik upptäcker karies
– Detta är en bekräftelse på att även andra ser affärsmöjligheter i vår idé. Potentialen är stor, framförallt för vi har en helt ny teknik som kan upptäcka karies på ett tidigt stadium, vilket ingen annan teknik klarar. Resultatet kommer att visas i 3D, vilket inte de röntgenbilder som används idag gör. Vi har dessutom en affärsmodell som är mer patientanpassad än dagens lösningar, så vi är väl rustade, säger Linda Rönn, affärsutvecklare på Melvitas.
Bolaget har tagit fram en prototyp och med hjälp av prispengarna kommer de nu snabbare att kunna ta nästa steg, vilket innebär kliniska tester och utveckling av bilder på dataskärmen.

Chalmers tog hem även kategorin Miljö & energi
Utöver totalvinnaren Melvitas, som även var vinnare i sin kategori Life Science & Teknik, utsågs tre vinnare i kategorierna Människa & Samhälle, Miljö & Energi samt Webb, Mjukvara & Media. I kategorin Miljö & Energi vann Swedish Algae Factory. Deras teknik är anpassad efter algers naturliga livscykel, vilket ökar möjligheterna att kostnadseffektivt utvinna förnybar olja från algerna.

Venture Cup Väst delade också ut Publikens Pris för bästa pitch. Detta pris tilldelades Delta T50, som utvecklar en EKG-baserad riskmarkör för livshotande hjärt-och kärlsjukdomar. Även detta bolag finns hos Encubator.

Riksfinal i Umeå 12 juni
Härnäst väntar Venture Cups riksfinal som äger rum i Umeå den 12 juni. Då har alla vinnare i regionfinalerna, tillsammans med höstens vinnare, möjlighet att kvala in. 32 vinnare ska bli 12 nominerade och vem som blir nominerad i Sverigefinalen bestämmer en jury bestående av experter inom flera områden.

Källa: Pressmeddelanden från Encubator och Venture Cup
Textbearbetning: Michael Nystås

Bildtext: Moa Persson, Linnea Wikman och Linda Rönn från Melvitas, totalvinnare i Venture Cup Väst, samt i tävlingskategori Life Science och Teknik. Foto: Anna Sigvardsson, Venture Cup

För ytterligare information kontakta:
Linnéa Lindau, VD på Encubator, 0730-79 42 08, linnea.lindau@encubator.com,
Linda Rönn, affärsutvecklare på Melvitas, 0761-76 18 09, info@melvitas.se
Sofie Allert, VD på Swedish Algae Factory, 0761-76 18 04, sofie@swedishalgaefactory.com

Mer om Melvitas
Melvitas utvecklar ett diagnostiskt verktyg som kan detektera det tidigaste stadiet av karies. Produkten bygger på en patenterad teknik som inte använder joniserande strålning till skillnad från dagens röntgendiagnostik. Melvitas diagnostiska verktyg är användarvänligt och kan hjälpa tandvårdspersonal att genomföra säkrare och effektivare behandlingar med ökat fokus på preventiv tandvård.
www.melvitas.se

Mer om Swedish Algae Factory
Swedish Algae Factory utnyttjar modern teknologi anpassat efter algers naturliga livscykel för att utvinna förnybar råolja från just alger. Då alger växer bra på koldioxid och avfallsvatten erbjuder bolaget även industriella aktörer en tjänst för att sänka deras utsläpp. Företagets vision är att år 2030 vara Europas volymmässigt största producent av förnybart råmaterial för dieselproduktion.
www.swedishalgaefactory.se

Mer om Encubator
Encubator är Chalmers inkubator som förverkligar affärsidéer tillsammans Chalmers School of Entrepreneurship. Genom att matcha bra affärsidéer med ambitiösa affärsutvecklare, samt tillföra kapital, kunskap och nätverk, skapar Encubator nya tillväxtbolag och bidrar till utbildandet av framtidens entreprenörer. Affärsidéerna kommer från akademisk forskning, etablerade företag och privatpersoner. Sedan starten 1997 över 50 bolag skapats.

Här är alla vinnare i Venture Cup Väst

Life Science & Teknik
MelVitas
Linda Rönn, Chalmers, Linnea Wikman, Chalmers & Moa Persson, Chalmers
MelVitas utvecklar ett diagnostiskt verktyg som kan detektera det tidigaste stadiet av karies. Produkten bygger på en patenterad teknik som inte använder joniserande strålning till skillnad från dagens röntgendiagnostik. MelVitas diagnostiska verktyg är användarvänligt och kan hjälpa tandvårdspersonal att genomföra säkrare och effektivare behandlingar med ökat fokus på preventiv tandvård.

Människa & Samhälle
Save the Red
Frida Ahlsén, Högskolan i Halmstad
Save the Red är en kollektion av miljövänliga mjukdjur som avbildar utrotningshotade djur. Djuren är tillverkade av giftfria naturliga material såsom kapok och bambu. Tillsammans med djuret får man en bok som berättar om djuret, hur den lever och vad den gör. Vid varje köp doneras en del av vinsten till en organisation som arbetar för djurens överlevnad.

Webb, Mjukvara & Media
Minatjänster.nu
Josefina Lönn, Högskolan i Skövde & Joakim Sjöblom, Högskolan i Skövde
Mina Tjänster Sverige AB tillhandahåller Sveriges första digitala varuhus för tjänster och medlemskap. Konsumenten kan med hjälp av ett online-baserat verktyg enkelt och tryggt teckna, hantera och överblicka alla sina tjänster. I utbudet återfinns streamingtjänster, mobilabonnemang, bredbandsabonnemang, mjukvarulicenser och mycket mer. Alla prenumerationstjänster på samma ställe!

Miljö & Energi
Swedish Algae Factory
Hannes Livian, Chalmers & Sofie Allert, Chalmers
Swedish Algae Factory utnyttjar modern teknologi anpassat efter algers naturliga livscykel för att utvinna förnybar råolja från just alger. Då alger växer bra på koldioxid och avfallsvatten erbjuder vi även industriella aktörer en tjänst för att sänka deras utsläpp. Vår vision är att 2030 vara Europas volymmässigt största producent av förnybart råmaterial för dieselproduktion.

Publikens pris togs hem av DeltaT50, som levererade den bästa pitchen under kvällen.

Mer om Venture Cup
Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag.
www.venturecup.se