Glasskalas och statyavtäckning när kåren blev 110Chalmers Studentkår firade sina 110 år med stort glasskalas, fyrverkerier och sång i strålande sol den 16 maj.

Höjdpunkten var avtäckningen och återinvigningen av den stulna Emil och Emilia-statyn invid Olgas Trappor.
Med konstnären själv på plats:
– Det är en glädjestund. Det är roligt att det har fungerat så bra, säger Rolf Allan Håkanson.
Det är kåren som betalat den nya statyn tillsammans med 150-årsjubilerande Teknologföreningen C.S:
– När den förra statyn stals tyckte vi att det var något som saknades. När vi sedan hade möjligheten var det självklart för oss att den skulle komma tillbaka, säger den anrika föreningens ordförande Gustav Hansson.

Konstnären på plats
Konstnären och chalmeristen Rolf Allan Håkanson (A80), statyns upphovsman, var själv med på plats och drog loss det svarta skynket från sockeln där nu åter Emil och Emilia blickar upp mot mattehuset, biblioteket och vidare.
Rolf Allan var förstås glad över att se sin skapelse komma hem:
– Det är en glädjestund. Det är roligt att det har fungerat så bra, säger han och påbörjar en lång redogörelse för olika gjutningar som lett fram till den färdiga statyn.
Den korta versionen är att Rolf Allan hade kvar den gjutform som användes till originalet för 35 år sedan.
Arbetet har utförts i Konstnärernas Kollektivverkstad i Klippan. Konstnären sänder också en tanke till sin vän Lasse Pettersson, som var den som assisterade honom när originalstatyn skapades.
– Men han lever tyvärr inte längre.

Ljudlig salut
Tillsammans med Gustav Hansson, Teknologföreningen C.S tidigare ordförande Karl Berg och Chalmers Studentkårs vice ordförande Janna Hempel deltog Rolf Allan i en enkel ceremoni där en ljudlig salut avfyrades – till både statyns och kårens ära.
– Emil och Emilia är en symbol för alla chalmerister. Därför är den nya statyn en gåva från Teknologföreningen C.S och Chalmers Studentkår till alla chalmerister, sa Gustav Hansson innan han tillsammans med Janna Hempel och Rolf Allan avtäckte Emil och Emilia.

Önskar annan placering
Egentligen tycker Rolf Allan att placeringen av statyn invid trappan inte är estetiskt optimal. Emil och Emilia står med ryggarna mot Teknologgården, i motljus, omgivna av vägbommar och stolpar.
– Det är en rörig placering. Chalmers skönhetsråd gjorde inte något särskilt bra jobb, säger Rolf Allan.
Han föreslår att sockeln med statyn istället flyttas ett par meter till den intilliggande grässlänten:
– Och att Emil och Emilia vänds med ansiktena mot Teknologgården. Det tror jag skulle bli mycket bättre. Om skönhetsrådet finns kvar får du gärna propagera lite för mitt förslag, säger konstnären med ett stillsamt leende.
Han har också en hälsning till de som stal stayn i höstas:
– Om det var metalltjuvar har de inte gjort någon bra affär. Man måste upp till 1 100 grader för att överhuvudtaget kunna smälta ner bronset. Det kostade förmodligen mer än vad de fick för att sälja det, säger Rolf Allan.

Blänkande plakett
Den nygamla sockeln har försetts med en blänkande plakett med inskriptionen, nästan som en trosbekännelse: ”Emil och Emilia. Gåva till högskolan 5 nov 1979. Försvunnen hösten 2013. Nygjuten och återinvigd 16 maj 2014. Till alla Chalmerister från Studentkåren och Teknologföreningen CS. Konstnär: Rolf Allan.”

Kårordförande höll tal
Nere på Teknologgården höll kårordförande Johanna Svensson ett kort tal för att hylla och uppmärksamma de 110 åren. Mycket har blivit bättre sedan 1904, även om Chalmers Studentkår formellt fortfarande inte godkänt upplösningen av unionen med Norge.
– 1904 fanns inte allmän rösträtt, men i dag har alla vi chalmerister rösträtt till kårfullmäktige, kårens högsta beslutande organ. 1904 blev det också skandal och pressdebatt när två studenter från Göteborgs Högskola bodde ihop. I dag får vi bo hur och med vem vi vill – kombo, särbo, helgbo, hambo, sambo…, konstaterade Johanna Svensson.
– Varje kårmedlem har möjlighet att påverka och göra sitt genom det ideella engagemang som finns. Det är det som utvecklar och bygger kåren. Det är nånting som hållit oss samman under de 110 år som kåren har funnits, och som vi hoppas ska finnas i 110 år framöver, sa Johanna Svensson.

Ett chalmershurra för Chalmers Studentkår
Chalmers Sångkör stämde upp tillsammans med de församlade i ”Ja må han leva” och ett fyrfaldigt leve samt ett chalmershurra utropades:
– Hipp hipp hipp! Chalmers Chalmers Chalmers! Hurra hurra hurra!

Inför kalaset hade campus Johanneberg och kårhuset också smyckats med informativa skyltar på strategiska och historiskt betydelsefulla platser, som tågvagnen, vörtpannan, gasquen och kyrkan.

Text och foto: Michael Nystås
Foto: Simon Sigurdhsson, Andreas Andersson, Mattias Alm och Evelina Andersson Ericsdotter, CFFC.se

Se fler bilder från kårens 110-årsjubel >>>
cffc.se/bilder/2014/karen_fyller_110_ar

Läs mer om Emil och Emilia och andra konstverk på Chalmers >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/konstverk-pa-chalmers-ii.aspx

20140516_001_04D_001_mattias_alm_g_800px 20140516_001_04D_001_mattias_alm_c_800px 20140516_001_04D_001_mattias_alm_800px 20140516_001_02D_005_andreas_andersson_c_800px tgarden_800c tgarden_800b tgarden_800a statyinspektion_800px staty_grpfoto_800px_e staty_grpfoto_800px_d staty_grpfoto_800px_c staty_grpfoto_800px kalle_janna_rolfallan_gustav_photo_op_800px johanna_s_800c johanna_s_800b johanna_s_800a emil_och_emilia_800px_140516b_miny emil_och_emilia_800px_140516a_miny
rolfallan_autograf_140516_800px