Abhilash fick diplom av regeringenChalmeristen Abhilash ”Abhi” Ram belönas med Global Swede Award av Sveriges handelsminister Ewa Björling.
Utmärkelsen går till internationella studenter som satt avtryck i frågor som rör innovation och entreprenörskap.
Abhi tog emot sitt diplom vid en högtidlig ceremoni på Utrikesdepartementet i Stockholm den 12 maj:
– Det kändes som om mitt leende hade fått ett pris, säger han.
Abhi har gjort en imponerande livsresa. När kompisarna stannade kvar i Indien valde han att genomföra sina masterstudier på Chalmers. Parallellt med studierna på masterprogrammet Micro Technology engagerade han sig i Chalmers internationella mottagningskommitté, Circ, där han såg till att nya internationella studenter fick en så bra studiestart som möjligt.

Viktig för studentrekryteringen
Den internationella studentrekryteringen på högskolan ligger Abhi varmt om hjärtat, och han är i dag verksam som projektassistent på Chalmers avdelning Kommunikation och marknad. Här fortsätter Abhi att vara en vital del av det viktiga rekryteringsarbetet.
Hans engagemang och talang uppmärksammas nu av Utrikesdepartementet, som utnämner Abhi till en av årets 21 mottagare av Global Swede Award, en utmärkelse som i år delas ut för fjärde året som ett led i att uppmuntra och belöna internationella studenter som valt att komma till Sverige för att studera.
– Det känns fantastiskt och helt overkligt. Inte ens i mina vildaste drömmar trodde jag att jag kunde få Global Swede of the Year Award. Jag minns att jag hörde om en annan pristagare häromåret och tänkte ”Åh, hon måste vara väldigt smart och mycket företagsam som lyckas vinna ett så fint pris!”. Och nu står jag själv här som en av 21 pristagare och del av en skara på kanske 100 personer som fått utmärkelsen, säger Abhi.

Först chock – sedan stolthet
Hans första reaktion när han fick beskedet var chock. Sen följde i tur och ordning en lätt förlägenhet, spänning och stolthet. Förlägenhet över att – i sina egna ögon – oförtjänt ha blivit nominerad av Chalmers. Spänning över vilka möjligheter nomineringen fört med sig. Och stolthet över att ha blivit utvald.

Den 12 maj fanns Abhi på plats på Utrikesdepartementet i Stockholm för att ta emot sin utmärkelse ur handelsminister Ewa Björlings hand:
– Jag stod där i ett rum fyllt med dignitärer, medarbetare på Utrikesdepartementet, Svenska Institutet, stolta gäster, föräldrar och de 20 andra vinnarna, som jag tyckte var mycket mer förtjänta av priset än jag på grund av saker de hade uppnått eller deras höga intellektuella kapacitet. Att stå i samma rum som dem fyllde mig med stor ödmjukhet, berättar han.
Samtidigt kände han en djup tacksamhet:
– Jag insåg att priset inte var ett erkännande för några medaljer jag vunnit i en tävling, bra betyg i skolan eller någon uppfinning jag kommit på. Det var ett erkännande av mitt positiva synsätt och mina ansträngningar. Mitt leende hade helt enkelt belönats med ett pris, precis så kändes det. Och det var ett pris väldigt få hade fått före mig.

Redan startat nätverk
Abhi tycker också att det medför ett ansvar att utnämnas till en Global Swede. Det finns normer han måste rätta sig efter, det finns mål att försöka uppnå, många utmaningar, men han tänker göra sitt allra bästa för att utmaningarna ska uppfyllas och överträffas.
– Jag har redan startat ett nätverk bland årets vinnare. Vinnaren från Göteborgs universitet – Hadeel – och jag planerar att inrätta ett alumninätverk för alla mottagare av priset.  Och vi diskuterar möjligheten att samla in pengar till de översvämningsdrabbade i Serbien tillsammans med Röda Korset, berättar Abhi.
Han ser utmärkelsen som en bekräftelse på att hans egen livshållning fungerar: det du ger får du tillbaka.
– Alla människor har bekymmer, och jag har alltid strävat efter att förbli positiv i mitt hjärta. Men priset är så klart mycket mer än så. En Global Swede har ett ansvar för att stärka Sveriges varumärke både utomlands och här hemma. I Sverige hajpar vi sällan någonting och nedvärderar varumärket. Som pristagare tror jag att vi kan hjälpa svenskarna att se sin egen storhet.

Väl omhändertagen
Han berättar målande och entusiastiskt om ceremonin på Utrikesdepartementet den 12 maj. Abhi kom till Stockholm redan dagen före tillsammans med sina föräldrar, som rest från Indien för att besöka sin son i Sverige.
De blev mycket väl omhändertagna på departementet, och fick lyssna till tal av handelsminister Ewa Björling, Svenska Institutets generaldirektör Annika Rembe och Hannah Akuffo från Sida. På plats fanns även Chalmers biträdande kommunikationschef Anna Näsbom. Hon var den som läste upp Abhis officiella nomineringstext.
Varje pristagare fick ta emot diplom från Ewa Björling och en gåva från Annika Rembe.
– Jag var för nervös för att lyssna på motiveringen, så jag försökte skoja lite med ministern och säga att allt kanske inte var sant, berättar Abhi.
Efter ceremonin och en avslutande fotografering bjöds alla deltagarna på lunch i en angränsande sal. Många bilder blev tagna och minnen för livet skapades. Pristagarna passade också på att ta selfies med ministern och de övriga.
– Maten var fantastisk, men jag var mer intresserad av att nätverka och gick runt för att få kontaktuppgifter till alla vinnarna. Jag vill starta en grupp på Facebook där vi kan fortsätta att diskutera och utbyta idéer med varandra, säger Abhi.

Text: Michael Nystås
Foto: Karin Nylund, Regeringskansliet

Abhis prismotivering >>>
Force and creativity are two characteristics that come to mind when thinking of Abhilash – he energises and stimulates his environment with his positive and reflective approach. Whether he is involved in language cafés, choirs, music, international reception committees or any other of his initiatives, it is always with a smile and determination. As a student, he is always top rank and contributes to the team effort of his Chalmers class. In his contribution to Chalmers international student recruitment, he is equally engaged and is a skilled ambassador for Sweden, Chalmers and global networks – and not least for himself.

Fakta
Genom diplomeringsceremonin Global Swede uppmärksammas utländska studenter som utbildat sig vid högskolor eller universitet i Sverige och som utmärkt sig inom områden relaterade till innovation och entreprenörskap. Förhoppningen och tanken bakom konceptet är att studenterna i framtiden dels kommer vara goda ambassadörer för en positiv bild av Sverige och samtidigt fungera som viktiga kontakter för svenskt näringsliv ute i världen.

Läs pressmeddelande från Utrikesdepartementet >>>
www.regeringen.se/sb/d/18334/a/240193

Se fler bilder från utdelningsceremonin >>>
www.flickr.com/photos/utrikesdepartementet/sets/72157644626298331

Läs tidigare inlägg om Abhilash >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2012/12/06/abhilash-slar-ett-slag-for-chalmers-i-ny-kortfilm