Åtta största fysikerna och kemisterna har flyttat inDe var de åtta främsta fysikerna och kemisterna genom tiderna, och har länge prytt fasaden till Origohuset på Chalmers.

Nu har konstnären Jan Cardell skulpterat nya byster av gruppen.
Och den 13 juni var det dags för Svante Arrhenius, Anders Ångström, Johan Carl Wilcke, Anders Celsius, Torbern Bergman, Carl Wilhelm Scheele, Jöns Jacob Berzelius och Alfred Nobel att äntligen flytta in.
Vid en enkel ceremoni i närvaro av konstnären avtäcktes de nya bysterna på bryggan mellan kemi- och fysikbyggnaderna, Övergången, där de får sin fasta hemvist.

Installationen av konstverket den 13 juni förrättades av professor Elisabeth Ahlberg, dekanus på naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Förutom konstnären var även Peter Apell, professor i levande tillståndets fysik och prefekt för institutionen för teknisk fysik på Chalmers.
– Symboliskt placeras de i den nybyggda övergången mellan kemi- och fysikbyggnaderna. Huvudena får också mer människoliknande och mindre stilistisk form än originalen och kan ses både från in- och utsidan. Vi vill att folk ska lära känna dem i en även här interaktiv anda, förklarar Peter Apell i en färsk intervju med frilansjournalisten Cajsa Carrén.
Nu utlyser Jan Cardell en namntävling för det ännu odöpta konstverket. Mejla ditt namnförslag till info.ap@chalmers.se.

Text: Michael Nystås
Foto: Sabina Johansson

På bilden längst upp syns fr v Peter Apell, Jan Cardell och Elisabeth Ahlberg.

Läs mer om Jan Cardell och Naturvetargårdsprojektet >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2014/06/04/har-byggs-norra-europas-haftigaste-fysikmiljo
bystinvigning_i_800px

bystinvigning_h_800px
bystinvigning_g_800px bystinvigning_f_800px    bystinvigning_a_800px
bystinvigning_b_800px
bystinvigning_c_800px
bystinvigning_d_800px