En trogen chalmerist har gått ur tiden


Chalmeristen Stig Hjerpe (V52) har avlidit i en ålder av 85 år.
Chalmeristbloggen har tagit emot en väldigt fin minnesruna skriven av hans dotter Annika Benno Hjerpe.
För att hedra Stigs minne publicerar vi den här nedan i sin helhet.
– För pappa var alltid Chalmers något särskilt. Hans avgångsklass träffades i maj varje år och jag vet att pappa var med fram till helt nyligen då han blev för sjuk. De var inte många som var kvar i gänget men de hade trevligt och åt middag tillsammans. När pappa trappade ner på resandet i början av 1980-talet undervisade han också en period i matte väg och vatten-programmet på Chalmers. Och han var med i Chalmersska Ingenjörsföreningen fram till i år, berättar Annika.

Stig Hjerpe 1929-2014
Civilingenjör Stig Hjerpe, Mölndal, har avlidit efter att precis ha fyllt 85 år. Han efterlämnar barnen Maria, Annika och Håkan, åtta barnbarn och fem barnbarnsbarn, systern Berit Härd samt ett vänskapsnätverk världen över.

Tänk dig en gammal nordafrikansk stad vid vattnet. Vita hus, murar som delvis är blåfärgade av blommande Bougainville. I bakgrunden dämpade färger från olivlundar och ännu längre bort den gråbruna öknen. Så beskriver Stig Hjerpe hur Tripoli såg ut på 1960-talet. Hamnen i Tripoli är nämligen ritad av svenska ingenjörer med Stig Hjerpe i spetsen.

Stig Hjerpe växte upp i Landala, ett stenkast från Chalmers där han tog sin civilingenjörsexamen inom väg och vatten. Det valet var ingen slump. Det var mycket vatten i Stigs liv redan från barndomen. Som liten pojke fick Stig också ofta höra historien om hur hans mamma med familj kom med båt från Brasilien till Göteborg.

Stig älskade havet men ännu mer älskade han familjen. När vi barn växte upp var vi hela sommarloven i Steninge. Stugan vid havet i Åsa kom in i bilden samtidigt med de första barnbarnen. På kvällarna satt Stig på verandan och beundrade solnedgångar eller åskväder. Gärna filosoferade han med oss om genetik och människans historia.

Stig ritade hamnar i Sverige och över hela världen, bland annat på Världsbankens uppdrag. Det förde honom till Ecuador och andra länder i Sydamerika – inte minst Brasilien. Hans livsverk spänner över Asien, bland annat Thailand och Filippinerna. Stig har jobbat i Kenya (hamnen i Mombasa) samt i flera nordafrikanska länder. I Tripoli blev Stig misstagen för spion och hamnade i fängelse. Det hela slutade med att Gaddafi bjöd på lunch.

Stig lämnade också oförglömliga spår hos oss barn och barnbarn som alla fick plats i hans liv och hjärta. Här är några av deras ord:
”Jag är stolt över min morfar. Han var en sådan person som många eftersträvar att bli.”
”Han kunde allt. Varför det finns moln. Vad alla fåglar heter och hur de ser ut. Han fick mig att förstå matte, han kunde hur många decimaler av Pi som helst.”
”Han berättade om hjärnan som godnattsaga, eller rymden. Men lika gärna läste han Kalle Anka. ”
”När jag tänker på morfar tänker jag på snällheten och tryggheten i hans lugna, mullriga röst”
”Morfar var snällast på jorden. Och rolig.”

Den sjunde maj fyllde Stig 85 år och fyra dagar senare tog sviterna av hans stroke och hjärtsvikten hans liv. Egentligen var det brustet hjärta efter att Stigs livs kärlek, Barbro, gick bort i december.

Text: Annika Benno Hjerpe
Foto: Privat