Chalmerister gick på djupet med PoseidonMåndagen den 7 april 2014 var vi ett 15-tal personer som fick möjligheten att besöka Poseidon Diving Systems AB.

Jonas Brandt, CTO på Poseidon Diving och även chalmersalumn, var vår föredragshållare under temat ”rita ett framtidskoncept från start till mål”.
Vi fick även en rundtur till bassängen och tillverkningsavdelningen.

1958 grundade Ingvar Elvström Poseidon. Med en strävan att lösa en rad dykningsproblem placerade hans innovativa lösningar honom bland de stora entreprenörspionjärerna.
Elvströms arv har fortsatt och Poseidons utrustning har ett fantastiskt rykte inom dykning. Förmodligen kan dock inget genombrott matcha betydelsen av Elvströms tidiga arbete – lanseringen av Poseidon SE7EN.
Poseidons helautomatiska rebreather – SE7EN – är utan tvekan det största genombrottet inom dykning under många decennier. Det har gjort det möjligt att uppleva fantastiskt långa och tysta dyk.

Rebreathern väger 18 kg, ungefär hälften mot tidigare tuber. Den är helt enkelt ett bättre sätt att dyka därför att den har ett slutet system som filtrerar bort CO2 och ersätter metaboliserad 02, ger inte från sig några bubblor, är ljudlös, ger längre dyktider, bättre gaseffektivitet och ergonomi samt elektronik/automation.
Eller som Jonas sa:
– Man blir som en fisk i vattnet.

Det var en mycket intressant kväll med många frågor från våra alumner, och jag tror att några blev intresserade av att ta upp dykningen igen.
En ny värld öppnade sig.
Stort tack till Jonas Brandt på Poseidon Diving!

Text: Anna-Lena Nyberg
Foto: Anna-Lena Nyberg och Poseidon