Se upp för oseriösa lägenheter på Blocket



Varje år hyrs det ut närmare 60 000 lägenheter i andra hand på annonssajten Blocket.

Särskilt stort är intresset inför terminsstart då efterfrågan i studentstäderna exploderar.
Blocket vill därför genom Chalmeristbloggen tydliggöra sina nya villkor för andrahandsuthyrning, samt lyfta fram sina trygga hyrtips.
Efter input från flera av landets studentkårer har Blocket valt att publicera tipsen även på engelska för utländska studenter.
– Vi arbetar fokuserat för att göra andrahandsmarknaden så trygg som möjligt, inte minst i studentstäderna där marknaden är rejält överhettad. För att trygga andrahandsmarknaden ytterligare har vi uppdaterat villkoren för den som vill hyra ut sin bostad i andra hand, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig på Blocket.
Blocket har bland annat uppdaterat villkoren så att annonsörer förbinder sig att inte begära förskottshyra eller deposition innan hyresgästen fått se lägenheten och kontrakt är skrivet.
– Regeländringen innebär att våra användare kan reagera vid tillfällen där våra regler frångås, och vi får möjlighet att stoppa oseriösa annonsörer så tidigt som möjligt. Sedan regeländringen trädde i kraft i november 2013, har vi nekat 75 procent fler annonser jämfört med innan, fortsätter Thomas Bäcker.

Lägenhetsbedrägerierna minskar
Hos Polisen har man sedan regeländringen sett en tydlig minskning av lägenhetsbedrägerier kopplade till annonsering på Blocket. Och även om bedrägerierna på Blocket är väldigt få sett till den stora volymen annonser, så är varje enskilt fall något som får Blockets kundsäkerhetscentrum att engagera sig.
– Vi granskar samtliga annonser, anpassar våra regler, filtrerar bort störande mail och hjälper polisen i deras utredningsarbete. När en spekulant kontaktar en annonsör ser vi också till att hen möts av våra råd om hur man hyr tryggt på andrahandsmarknaden. Det bästa verktyget som finns mot bedragare är kunskap hos våra användare, säger Bäcker.

Det finns många utländska studenter som hyr boende i andrahand. Därför har Blocket, på inrådan av flera kårer, valt att översätta sina hyr-tryggt-tips till engelska.
Tipsen finns för närvarande publicerade i Blockets pressrum på MyNewsdesk

Blockets hyr-tryggt-tips:
* Betala aldrig i förskott. Alla som annonserar ut hyreslägenheter har avtalat att de inte kommer begära förskott eller deposition innan lägenheten är visad och kontrakt är skrivet. Ingen seriös uthyrare vill ha betalt, innan de visat lägenheten, skrivit kontrakt och träffat dig.
* Skriv kontrakt och dubbelkolla att det är personen du hyr av som står på kontraktet. Mallar för andrahandskontrakt finns på Blockets kundsäkerhetsidor.
* Se till att uthyraren har fått ett skriftligt godkännande för andrahandsuthyrning från sin hyresvärd eller bostadsrättsförening. Oftast vill de ha dina uppgifter i ansökan om uthyrningen.

Foto: Sandra Birgersdotter, Blocket

Rental tips for international students >>>
www.mynewsdesk.com/se/blocket/documents/blocket-s-guide-to-safely-renting-a-sublet-apartment-31679