Smart läkemedelsförpackning prisades i uppfinnartävling


När Almi Väst nyligen höll tävlingen ”Pitcha din idé” var det Linnea Olsson, alumn från Chalmers entreprenörskola, som gick vinnande ur striden. En smart läkemedelsförpackning som hjälper människor att ta sina mediciner föll juryn helt i smaken och Linnea kammade hem 15 000 kronor till företaget Mevia, som drivs av henne och Jesper Hassel. Nu ger hon sina bästa tips till andra entreprenörstudenter och flaggar för möjligheten att göra examensarbete på Mevia.

Linnea 400x500Hej Linnea, grattis till priset! Hur känns det?
– Tack så mycket! Det känns väldigt roligt att kunna förmedla det vi arbetar med och få så positiv feedback.

Berätta om er uppfinning!
– Vi tar fram lösningar som underlättar för människor att ta sina mediciner. För att läkemedel ska fungera måste man följa läkemedelsordinationerna vilket kan vara en stor utmaning. Statistik visar att varannan person med längre läkemedelsbehandling inte följer ordinationerna rätt, glömska och brist på information är de vanligaste orsakerna till det. För att lösa utmaningen har vi tagit fram en smart läkemedelsförpackning.

Hur fungerar den?
– Tekniken bygger på funktionella tryck med ledande funktion på en förpackning som är kopplad till en elektronisk modul. När man trycker ut en tablett registreras det och en signal skickas direkt via GSM-nätet till vårt IT-system. Allt sker automatiskt och patienten behöver inte göra något annat än att ta sin tablett. Eftersom det inte bara är intressant att veta när tabletten har tagits utan även att öka följsamheten, skickar vi påminnelser om en tablett glömts bort. När läkemedelskartan är slut kopplar man loss modulen och sätter i den i en ny förpackning. Vi är inte de enda som utvecklar smarta läkemedelslösningar, däremot är vi unika med att kommunicera i realtid utan externa läsare och där den elektroniska modulen återanvänds.

Vilka ligger bakom idén?
– Projektet startade som ett samarbete mellan Stora Enso, Encubator och Chalmers entreprenörskola. Stora Enso har patent kopplade till den tryckta tekniken och vi, som då var studenter, undersökte marknadsmöjligheter och utvecklade produktkoncept. Efter examen drev jag och Jesper Hassel projektet vidare och i våras registrerade vi det som ett företag – Mevia.

Varför tror du att just er affärsidé vann?
– Jag tror vi har stor fördel av att vi har varit ute och pratat mycket med potentiella kunder. Det har gett oss en god förståelse för hur sjukvård, apotek och kliniska prövningar fungerar och vilka utmaningar som finns. Juryn ansåg att vi hade en praktisk lösning med god marknadspotential, en bra affärsmodell och stor möjlighet att förbättra människors hälsa.

Vad är priset och hur ska det användas?
– Prispotten var på 15 000 kr, vilket bland annat kommer att gå till vidareutveckling av IT-funktioner. Vi arbetar nu med att utveckla intelligensen i systemet för att förbättra den personliga återkopplingen. Men det största priset är utmärkelsen, det känns väldigt roligt att kunna förmedla vad vi gör och varför det är viktigt.

Du studerade på Chalmers entreprenörskola – vilka erfarenheter har du med dig därifrån?
– De största insikterna är att det inte finns några rätta svar eller raka vägar. Man får skapa sina egna vägar och sina egna svar. När man arbetar med nya modeller och lösningar så finns det inga genomarbetade processer, vilket kan vara frustrerande men också spännande eftersom man får chansen att skapa något nytt. Jag har lärt mig otroligt mycket och varit tvungen att tänja min comfort zone. Jag har även insett att jag är en stor optimist, men det behövs nog. Om jag från början hade vetat hur lång tid vissa saker skulle ta hade jag inte påbörjat dem.

Vilka är dina bästa framgångstips till entreprenörstudenter?
– Att följa det man vill göra även om man inte vet om man kan eller vågar. Jag tänkte från början gå mot en ren ingenjörsroll, men jag hade en stark drivkraft att arbeta med innovationer och ta fram nya produkter som kan göra skillnad. Att driva eget är osäkert och att ta ett fast jobb med bra lön är kanske ett smartare val. Men om man är nyutexaminerad och har en idé finns alla möjligheter. Jag rekommenderar att driva projektet tillsammans med någon som man fungerar bra ihop med för det är en berg- och dalbana med både framgångar och svackor att dela med varandra.

Vilka är dina starkaste drivkrafter?
– Det som framförallt driver mig är att vi arbetar med en lösning som jag tror på och som har ett viktigt syfte. Jag skulle nog inte göra ett bra jobb om det saknade mening. Sedan är det en stor tillfredsställelse att arbeta med vår egen idé. Det tar upp mycket av vår tid men skulle inte gå att driva på halvfart. Ingen dag är den andra lik, omväxlingarna kan vara jobbiga men utvecklande och när det går framåt är det en fantastisk känsla!

Vad händer härnäst?
– Det händer mycket med utveckling och ökat kundintresse samtidigt som vi arbetar med att säkra finansiering under längre sikt. En internationell kund och samarbetspartner startar en patientstudie med vår lösning så det kommer bli fullt fokus på att leverera en bra produkt och följa resultaten och patient-feedbacken. Vi satsar på att lansera produkten på marknaden under 2015. Då verksamheten har kommit igång så bra vill vi hitta fler kompetenser till vårt team och vi söker nu någon att anställa för vidareutveckling och drift av vårt IT-system. Framöver vill vi också ta fram en ny elektronisk modul som är än mer användarvänlig och med alternativ teknik för dataöverföringen vilket skulle kunna vara ett intressant examensarbete för chalmersstudenter.

 

Foto: Karin Wingstad, Olle Svensson