Encubator och Chalmers entreprenörskola bygger nya bolag


I somras visade en undersökning av UBI index att Chalmers företagsinkubator Encubator ligger i topp bland världens universitetsanslutna inkubatorer. Tillsammans med Chalmers entreprenörskola har man sedan starten 1997 genererat mer än femtio nya företag. Nu flyttar den nya kullen studenter in i inkubatorn och påbörjar flera spännande projekt. Carl Josefsson från Encubator berättar om det lyckade samarbetet.

Carl Josefsson 830x500

Hej Carl, du arbetar som Business Advisor på Encubator, vad innebär det?
– Egentligen gillar jag inte titeln Business Advisor, jag brukar presentera mig som allt-i-allo. Jag gör i princip allt som krävs för att våra projekt, bolag och entreprenörer ska må bra och utvecklas. Det handlar om allt från att träffa finansiärer och förhandla kring lån eller nyemissioner till att följa med på kundmöten. Eller som idag när jag har hjälpt till att bära möbler och plantera blommor när vi sätter upp inkubatorn för årets projekt i samarbete med Chalmers entreprenörskola. Allt handlar om att vara ett stöd för entreprenören och bidra där det behövs mest, att dela med sig av sin erfarenhet och sina färdigheter. Jag brukar säga att om entreprenörerna utvecklas så får vi med projektet/bolaget på köpet.

Vad är kärnan i Encubators verksamhet?
– Kärnan är våra entreprenörer och de projekt och bolag de driver. Det som skiljer oss mest från övriga företagsinkubatorer är vår tro på att innovatören och entreprenören inte måste vara samma person. Vi låter innovatören vara just innovatör medan entreprenören får utvecklas i sin roll. Vi arbetar uteslutande med externa idépartners – och att vi dessutom tillsammans med Chalmers entreprenörskola sätter studenter i förarsätet är riktigt häftigt. Det har visat sig vara väldigt framgångsrikt och placerat oss som världens åttonde bästa universitetsägda inkubator!

Berätta mer om hur samarbetet fungerar!
– Vi på Encubator möjliggör att entreprenörskolans handlingsbaserade utbildning kan omsättas i konkret nyttiggörande av nya tillväxtföretag. Encubator är en naturlig förlängning av Chalmers entreprenörskolas verksamhet, idag skulle ingen av oss fungera utan den andra. Vi lever helt i symbios med varandra.

Tillsammans med de nya studenterna drar ni nu igång flera projekt, vad handlar de om?
– Det stämmer bra, årligen startar vi upp omkring tio nya team och årets team har precis dragit igång sina spännande projekt. De handlar om allt från smarta livsmedel och vattenrening till förbättrad sjukvård för att nämna några. Men jag tycker det är bättre att teamen får presentera sig själva, så titta gärna in på Encubators och Chalmers entreprenörskolas hemsidor inom kort så kan ni läsa mer om projekten! Det är också bra att känna till att vi på Encubator alltid är öppna för nya idéer och affärsmöjligheter inför kommande studentprojekt, så om någon sitter inne på en spännande teknikbaserad innovation i behov av affärsutveckling är det bara att höra av sig.

 

Fakta
Encubator är Chalmers företagsinkubator sedan 1997. De realiserar affärsidéer tillsammans med studenterna på Chalmers entreprenörskola. Sedan starten har samarbetet genererat mer än femtio nya företag. I juni 2014 presenterade UBI Index sin undersökning av 300 inkubatorer i 67 länder och Encubator utsågs till Sveriges främsta universitetsknutna inkubator. I Europa blev placeringen tvåa medan den globala rankingen visade att Encubator är den åttonde främsta universitetsknutna inkubatorn i världen.

Encubator håller till på Vera Sandbergs allé 8 på institutionen för teknikens ekonomi och organisation, alldeles i anslutning till Chalmers entreprenörskola.

Encubator
Chalmers entreprenörskola
Encubator i topp bland världens inkubatorer

 

Foto: Encubator