Radioteleskop firar 50 år vid forskningens frontlinjer


Den 26 november var det 50 år sedan 25-metersteleskopet vid Onsala rymdobservatorium invigdes. Radioteleskopet fortsätter att bidra till vetenskapliga framsteg.

25 m radio telescope at Onsala Space Observatory celebrates 50 years

​”Per aspera ad astra” – med de orden avslutade Ingvar Lindell, landshövding i Hallands län, invigningen av 25-metersteleskopet den 26 november 1964 vid dåvarande Råö rymdobservatorium. Tillställning beskrevs under rubriken ”Lyriskt kring jätteörat på Råö” i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning.

Sedan dess har teleskopet under 50 år studerat och sökt svar på universums gåtor.

En av de viktigaste upptäckterna som gjorts med detta teleskop ägde rum 1973, då man blev först i världen med att upptäckta CH-molekylen i den kosmiska rymden. Denna molekyl är en radikal och en betydelsefull ingrediens i det interstellära mediet och dess kemi.

Redan 1968 deltog teleskopet i de första transatlantiska VLBI-mätningarna. VLBI är en förkortning av Very Long Baseline Interferometry, långbasinterferometri, en teknik där man observerar samma kosmiska källa med ett antal radioteleskop utspridda över jorden.

Syftet med tekniken är att uppnå betydligt skarpare bilder än vad de enskilda teleskopen kan åstadkomma var för sig. Idag är denna typ av mätningar den viktigaste uppgiften för 25-metersteleskopet.

Det har dock varit en omständlig procedur att mäta och omvandla resultatet till bilder genom åren. 2004 skedde ett genombrott när nya optiska fibernät installerades mellan teleskopen. Data från tre teleskop, inklusive dagens 50-åring, skickades via höghastighetdatanät till ett beräkningscenter i Nederländerna, Joint Institute for VLBI in Europe, JIVE. Redan dagen efter var bilden klar på den avlägsna galaxkärna som man observerat.

Kontakt:
Michael Lindqvist, michael.lindqvist@chalmers.se, 031 772 55 08

Bild: Flygbild av 25-metersteleskopet vid Onsala rymdobservatorium tagen den 25 november 2014.
Källa: Onsala rymdobservatorium/L. Wennerbäck