Nytt ljudkonstverk hyllar Nobelpristagaren Englert


Ett nytt konstverk till Nobelpristagaren Francois Englerts ära invigdes på Chalmers den 25 november. Konstnären Jan Cardells ljudinstallation ”Le Jardin d’Englert” (Englerts trädgård) avtäcktes av vicerektor Mia Knutson Wedel. ”Det är roligt att det är ett så kreativt konstverk. Vi vet alla hur viktig kreativiteten är för forskningen, utbildningen och för det vi gör”, sa hon.

englerts-garden_665x330b

Mia Knutson Wedel var själv en gång fysikstudent på Chalmers och berättade om hur hon brukade känna när hon gick i samma korridorer:
– Jag kom in genom de här dörrarna för första gången 1984. Som så många andra har jag kommit in här och gått trapporna upp. På den tiden hängde det en foucaultpendel här. Och det man ser när man kommer in är viktigt – det är precis då man börjar inse tyngden av nästa föreläsning eller övning, och man bär det med sig både under dagen och långt in i arbetslivet.

englerts_garden_250px_aAmbitiös konstsatsning
Det var i samband med att det stora så kallade Naturvetargårdsprojektet sjösattes som Fysikcentrum Göteborg formulerade en ambitiös konstsatsning för Origohuset på campus Johanneberg. Chalmers och högskolans ägarstiftelse tillsköt drygt 500 000 kronor för finansieringen av Lise Meitnerrummet och två olika installationer av konstnären Jan Cardell: de åtta bysterna av berömda kemister och fysiker som invigdes i juni, samt det nu invigda ljudkonstverk som sträcker sig genom fyra våningsplan.

Kakofoni av ljud
Mia Knutson Wedel förrättade invigningen genom att dra i ett blågult band, som satte igång en kakofoni av ljud och rasslande rörelser i trädgården av gräs och liljor av metall och papier maché. Meningen är att studenterna själva ska kunna programmera olika ljudsekvenser som sedan spelas upp när människor passerar.

Peter Apell, prefekt på institutionen för teknisk fysik, förklarar tankarna bakom konstverkets namn:
– När Higgs och Englert fick Nobelpriset 2013 tyckte vi Higgs fick all uppmärksamheten. Då tänkte jag att Englert åtminstone kunde få en trädgård att gå i. Englert vet själv om det här och är väldigt stolt över att ha fått en trädgård i Sverige, säger han.
Förhoppningen är att Francois Englert snart gör ett återbesök på Chalmers för att själv se installationen.

Konstnärens föräldrar på plats
Det blev en välbesökt invigning den 25 november. Många kollegor och vänner samlades i Origohusets nya entréhall. Och konstnären själv hade tagit med sig mamma och pappa, Marianne och Carl-Axel Cardell. Carl-Axel, som är gammal fysiker från Chalmers, och Marianne berättade bland annat om sonens jätteskulptur som står placerad i det nyrenoverade biblioteket i Alexandria.

Jan Cardell höll en ganska lågmäld profil och lät istället konstverket tala för sig självt.
– Jag har hållit på med såna här musikspelande historier ganska länge, och det var vad Chalmers ville ha. Gräsorkestersorten jag håller på med passade till att börja med. Sen blev trapphuset som ett tillägg. Det är, om inte det största, så i alla fall det högsta jag gjort, berättar han.

englerts-garden_665x330c

Tagit ett år
Det har varit ett omfattande arbete, som tagit ungefär ett år från beslut till invigning.
Jan Cardell passade också på att tacka Lars Hellberg, förste forskningsingenjör på kemisk fysik och teknisk fysik på Chalmers.
– Vi gick på samma gymnasieskola ihop och det var Lars som kom ihåg mig när tankarna på konstprojektet startade. ”Jag känner till en konstnär”, sa han, och så kollade Peter Apell upp mig och tyckte att jag passade. Lars har hjälpt mig väldigt mycket. Han är en hjälte, säger Jan Cardell.

Kombinerar konst och vetenskap
Chalmers ägarstiftelse representerades på plats av Ingrid Riedl och Mattias Königsson.
– Vi är jätteglada över att kunna stödja konst och vetenskap i kombination när det är finns möjlighet. Jan Cardells verk väcker både tankar och är en fröjd för ögat. Vi hoppas att det kan bidra till kreativiteten på Teknisk fysik och på Chalmers, säger Mattias Königsson, som ansvarar för stipendier och gåvomedel på stiftelsen.
Stiftelsens bidrag till ”Le Jardin d’Englert” – 105 000 kronor – kommer från Amanda och Hugo Frodes stipendiefond för högskolans bästa.

Fler konstprojekt på gång
Fler konstprojekt återstår dock innan satsningarna är slut. Nästa steg i närtid (12 december) är att uppgradera och återinviga den gamla ljusorgeln på plan 4 och göra den mer interaktiv. Chalmers mångårige fotograf Jan-Olof Yxell avslutar också snart arbetet med en ny monter där ett exemplar av Gustaf Daléns solventil ska ställas ut. Den invigs i januari 2015.
Det så kallade Lundqvistrummet inne i Fysikcentrums personalrum rustas också upp ytterligare. Det har skapats till minne av den legendariske chalmersprofessorn Stig Lundqvist (1925-2000).
– Tanken med alla de här projekten är att förstärka tanken på en mer stimulerande miljö, få fler träffpunkter och mötas över gränserna. Stigs tanke var att det var på fikarasterna som det gjordes spännande saker. Det finns en symbolik i det vi gör nu, förklarar Peter Apell.

Foto: Sabina Johansson