Chalmersuppfinning ställs ut på London Science Museum


Strokefinder-in-Antenna-gallery_665px

Science Museum i London är Europas mest välbesökta teknik- och vetenskapsmuseum, med över 3,3 miljoner besökare varje år. Under vintern kommer Chalmersuppfinningen Strokefinder att ingå i museets utställning.

I början av december 2014 öppnade Science Museum montern som visar Strokefinder – ett medicintekniskt instrument som med hjälp av mikrovågor kan ge snabb och korrekt diagnos av strokepatienter. En prototyp av Strokefinder finns att beskåda i museets galleri, tillsammans med informationsskärmar. Delar av informationen nås även via webben där besökarna bland annat kan läsa en intervju med Mikael Persson, professor i medicinsk teknik på Chalmers, och uppfinnare av Strokefinder.

Strokefinder-in-Antenna-gallery_250pxMikael Persson var på plats i London vid öppningen av utställningen.

– Det är ett imponerande museum som samlar några av världens mest banbrytande uppfinningar. Jag är både stolt och glad över att Strokefinder visas upp i detta sammanhang, säger han.

Hur reagerade du när du fick frågan om att ställa ut Strokefinder på museum?

– Jag blev först förvånad, säger Mikael Persson med ett leende. Men när jag förstod att det rörde sig om en aktuell utställning av framstående vetenskapliga nyheter, så var det ingen tvekan om att tacka ja.

Science Museum, som rymmer över 15 000 objekt, är ett hem för människans uppfinningsrikedom. Samlingarna utgör en dokumentation av vetenskapliga, tekniska och medicinska landvinningar från hela världen. Strokefinder är en del av temautställningen Antenner.

Prototypen av Strokefinder lånas ut till museet av företaget Medfield Diagnostics.

Läs intervju med Mikael Persson på museets webbplats >>
Strokefinder kan snabbt skilja hjärnblödning från blodpropp, visar klinisk studie (juni, 2014) >>

Science Museum i London
Adress: Exhibition Road, South Kensington, London
Öppet alla dagar mellan 10.00-18.00, Gratis entré
Läs mer >>

Text: Malin Ulfvarsson
Bild: Mikael Persson/Privat