Logistikpodden tar pulsen på branschens eldsjälar


Per Olof Arnäs på Framtidsdagen

Nu lanserar chalmersforskaren Per Olof Arnäs Logistikpodden, en podcast där han möter logistik- och transportbranschens eldsjälar och experter. Per Olof, som även är en av redaktörerna bakom bloggen Logistikfokus, är van vid att använda digitala och sociala mediekanaler i sitt forskningsarbete och ser podcasts som ett bra komplement med möjlighet att ta ut svängarna i djupa samtal.

I bloggen Logistikfokus har Per Olof Arnäs och hans skribentkollegor under flera år fokuserat på det skrivna ordet och publicerat det de själva vill inom logistik- och transportforskningsområdet. I en tid då nästan alla har sin mobiltelefon med sig överallt satsar Per Olof på att nå ut till ännu fler genom att lansera en kompis till Logistikfokus – Logistikpodden.

– Podcasts ligger helt rätt i tiden, fler och fler lyssnar på det till exempel när de pendlar till och från jobbet. Jag kommer att intervjua branschens eldsjälar och experter under trettiominuterssamtal. De får svara på frågorna ”Vem är du, vilken relation har du till logistik och vad brinner du för just nu?”. Dessutom får de sia lite om hur de tror att framtiden ser ut, säger Per Olof.

Intervju om Cabotagestudien först ut
Det första avsnittet finns redan tillgängligt att lyssna på, det är en intervju med logistikforskaren Henrik Sternberg som berättar om den uppmärksammade Cabotagestudien.

– Henrik pratar framförallt om sin forskning som visade på ett stort mörkertal vad gäller den illegala utländska lastbilstrafiken. Tack vare hans studie blev frågan lyft till riksdagsnivå, berättar Per Olof.

I dagarna sänds del två med Maria Lindholm, en av landets främsta experter inom citylogistik.

Utrustning som kan användas ”på fältet”
Per Olof lovar att många fler spännande intervjupersoner står på tur att prata i podcasten. För att kunna ge sig ut på intervjuer med kort varsel har han investerat i en portabel inspelningsutrustning.

– Jag har valt att lägga mig på en ganska hög ambitionsnivå vad gäller ljudkvalitet och har därför investerat i en bra inspelningsutrustning. Det finns även redigeringsprogramvara för mobilen och bättre mikrofoner som är anpassade till mobiler. Men egentligen räcker det i princip med en mobiltelefon och mikrofon för att kunna spela in, förklarar Per Olof.

Tipsar andra podcastsugna forskare
För andra forskare som vill testa på att göra podcast tipsar Per Olof om en grupp på Facebook som heter Podcastbubblan.

– Därifrån har jag själv fått många bra tips vad gäller teknik, säger han.

Podcast är egentligen en ganska ny bekantskap för Per Olof som tror att formatet vinner på att det är så enkelt att konsumera.

– Tidigare har jag själv mest lyssnat på olika sommarpratare men på senare tid har jag fastnat för den smått fantastiska podcasten Serial – där ett autentiskt mordfall dissekeras av en undersökande journalist. Väldigt spännande! utbrister Per Olof.

Lyssna på Logistikpodden
Logistikfokus

Fakta
Per Olof Arnäs är universitetslektor vid avdelningen för logistik och transport, Teknikens ekonomi och organisation vid Chalmers. Han är också kommunikationsansvarig för forskningscentrumet Northern LEAD.

One comment

  1. Folke Hjalmers

    Vet ni vilka på Chalmers som tittar på infrastrukturfrågor i städerna för långsamtgående fordon, i framtiden elfordon, som bör kunna röra sig på egna trafikytor?