Stefan Bengtsson blir ny rektor för Chalmers


Stefan Bengtsson

Stefan Bengtsson blir ny rektor och vd för Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Det beslutade högskolestyrelsen under ett extra styrelsemöte den 21 januari.

Stefan Bengtsson är 53 år gammal och rektor för Malmö högskola sedan 2011.

Han är civilingenjör i teknisk fysik och tog sin chalmersexamen 1985. Han disputerade i fasta tillståndets elektronik vid Chalmers 1992 och blev professor i samma ämne tio år senare. 2007 utsågs Stefan Bengtsson till prorektor och sedemera vice vd för Chalmers, en position Stefan hade när han rekryterades till Malmö högskola.

– Otroligt roligt. Jag tackar för förtroendet och tar mig an den här uppgiften med stor ödmjukhet. Det innebär att jag kommer att lämna Malmö högskola tidigare än jag hade planerat, trots att jag har ett fantastiskt spännande och roligt jobb i Malmö, säger Stefan Bengtsson.

Rekryteringen av ny rektor och vd för Chalmers inleddes i september, efter att Karin Markides meddelat att hon inte står till förfogande för en tredje period som rektor. Till sommaren kommer hon att lämna sin tjänst efter nio framgångsrika år på posten.

Under hösten granskades ett femtiotal sökande och nominerade personer. En dryg handfull kallades till intervju.

Vid dagens styrelsemöte presenterade valberedningen sina två slutkandidater till tjänsten, Stefan Bengtsson och Sigbritt Karlsson, rektor vid Högskolan i Skövde. Valberedningen förordade båda två som väl lämpade att leda Chalmers. Stefan Bengtsson prioriterades. Styrelsen beslöt att utse Stefan Bengtsson till ny rektor och vd för Chalmers.

– Valet stod mellan två toppkandidater som med råge svarar mot styrelsens förväntningar. Det som fällde avgörandet var Stefans starka ledaregenskaper, säger styrelsens ordförande Lena Treschow Torell.

Valförsamlingen – där fakultetsrådet, facken och studentkåren är representerade – har tidigare i veckan redovisat en liknande ståndpunkt som styrelsen. Man fann att båda slutkandidaterna skulle vara utmärkta som rektorer för Chalmers, men prioriterade Stefan Bengtsson.

Stefan Bengtsson tillträder under sommaren 2015.

Text: Christian Borg

En kommentar