Så gick det i tekniktävlingen Rädda ägget


Kön till registreringen och fotograferingen ringlade lång redan tidigt på morgonen när Chalmers klassiska tekniktävling Rädda ägget avgjordes den 11 och 12 november. 1 674 kluriga femteklassare från hela Västsverige släppte ägg från 15 meters höjd i MC2-huset på campus Johanneberg. Och det blev Kyrkenorumskolan 5c i Stenungsund, Ryaskolan 5A i Göteborg och Kärrdalsskolan 5B i Göteborg som tog hem segern i de tre kategorierna. Vinnarna hälsas nu välkomna till prisutdelningen på Chalmers den 16 december.

radda_agget_2014_665x330a

Rädda ägget går ut på att släppa ett ägg från hög höjd utan att det går sönder. Det var första gången sen starten 2003 som tävlingen inte ägde rum i Kopparbunken – ett försök som gav mersmak.
– Vi får se hur det blir framöver, men vi skulle gärna vilja ha tävlingen på MC2 fler gånger. Det fungerade utmärkt och de spontana kommentarer som lärarna hade var också positiva, säger ”äggledaren” och tävlingsgeneralen Per-Anders Träff.

Myllrade av glada skolbarn
Det myllrade av glada skolbarn och deras lärare under de två tävlingsdagarna. Entréhallen i MC2-huset hade delvis spärrats av med staket och runtom i trapphuset hade klasskompisarna bildat hejarklackar.
– Tre, två, ett, noll! ropade barnen innan ägget inuti sitt skyddande hölje släpptes ner från fjärde våningen.

När farkosten väl har landat har lagen 60 sekunder på sig att frigöra det förhoppningsvis helskinnade ägget och visa det för domarna Anna Sandberg och Sara Berlin. De läser till vardags affärsutveckling och entreprenörskap respektive kemiteknik med fysik.
– Det är väldigt många roliga bidrag, och det är spännande att se hur barnen har löst utmaningen, säger de.
Priser delas ut i tre kategorier: Bästa tekniska lösning, Bästa estetiska lösning och Bästa presentation.

Fyndiga presentationer
Isabel Azcarate, som pluggar industriell ekonomi, var konferenciär och intervjuade de tävlande. Hon knöt ihop de många olika bidragen med fyndiga presentationer:
– Jag blir mycket inspirerad när jag ser lagens namn och försöker hålla det intressant för barnen, säger Isabel.

Aktuella i Veraspexet
Just nu är Isabel, Anna och Sara aktuella i Veraspexet ”Jeanne d’Arc”, som hade première på självaste Emil- och Emiliadagen den 14 november – Anna som directeur och Sara som turnéchef. Isabel har en av de bärande rollerna som den synnerligen egenkäre kronprinsen Karl de Valois – dock sminkad till oigenkännlighet på scenen. Men det är tydligt att hon hämtar kraft i sin skådespelarvana när hon leder femteklassarna genom tävlingen.
– Nu ska vi vidare till ett gäng som är fantastiskt säkra på sig själva. De kallar sitt bidrag för … Vinnaren!
Och de fantasifulla lagnamnen avlöste varandra under de två tävlingsdagarna: Eggbusters, Västlänken, Rainbow, Heja Ejia, Toppvingad, Ängla, The Egg Savers…

Varierande arbetsuppgifter
Vi hälsade på hos funktionärerna Adrian de Roos (M3), Medeina Urbonaviciute (AT2), Felicia Bjersing (V3) och Johanna Forell (Z3), som hade fullt upp. Funktionärerna är ganska många till antalet och kommer från olika utbildningsprogram. Studenterna ansöker om att få jobba med Rädda ägget.
– Arbetsuppgifterna varierar. Några har koll på barnen eller fotograferar de tävlande lagen och deras bidrag. Själv skickar jag upp farkosterna i hissen och släpper ner dom från fjärde våningen, förklarar Adrian.

Experimentverkstad
Efter avklarat tävlande tågade barnen vidare till experimentverkstaden Upplev teknik i Betonghallen – en viktig andra komponent i tävlingskonceptet. Där fick barnen chansen att själva prova på olika naturvetenskapliga experiment. Det gick ett förväntansfullt sus genom publiken när Isabel Azcarate förklarade vad som finns i Betonghallen:
– Ni kan sitta i discoljus, och lyfta er själva över marken. Ni kan åka racerbil och bygga små torn av spagetti. Och glöm inte att smaka kväve-isglassen, sa hon.
– Åhh, man får köra racerbil! viskade någon upphetsat.

Kanske måste flytta 2015
Nästa år kanske även Upplev teknik måste flytta från sina nuvarande lokaler:
– Betonghallen kommer att minska i yta då Arkitektur flyttar in på grund av ombyggnad av deras lokaler. Det är ju inte lätt att hitta ett ställe som kan ta emot 500 barn och ha sittplatser för 200, samt utrymme för dryga dussinet olika tekniska aktiviteter. Förslag mottages därför tacksamt, säger Per-Anders Träff.

Rädda ägget och Upplev teknik är ett samarbete mellan Chalmers tekniska högskola och Tekniska Samfundet i Göteborg.

Foto: Jan-Olof Yxell och Michael Nystås

Kul att bygga och att lyckas – se inslag i GPTV

Vinnarna med motiveringar >>>

Bästa presentation
Bidrag 167, The Egg Savers
Kyrkenorumskolan 5c, Stenungsund
En färgglad och tydlig presentation som beskriver hela processen, från första idén till presentationen. Den innehåller tekniska detaljer, tydliga bilder och materialval för alla delar i arbetet, från såväl motivering till fallskärmskonstruktion. Men det som framför allt gör denna presentation till en vinnare är dess estetik och glädjen den sprider när man ser den.

Bästa tekniska lösning
Bidrag 112, Lönnlöv ”Toppvingad”
Ryaskolan 5A, Göteborg
Med en innovativ lösning inspirerad av naturens verk föll denna konstruktion rakt och långsamt ned med en mjuk landning. Konstruktionen bestod av en kon med vinklade vingar så att den skulle falla som ett lönnlöv. Den spetsiga delen på konen tog emot stöten vilket gjorde att ägget, som låg längre upp i farkosten, kunde landa mjukt. Äggets placering gjorde det även enkelt att ta fram. Mycket stiligt fall vilket kräver en väl genomtänkt konstruktion. Innovationen hos de som byggt Lönnlevereren är inspirerande!

Bästa estetiska farkost
Bidrag 82 Ängla
Kärrdalsskolan 5B, Göteborg
Flaxandes flög Ängla lugnt genom luften under sin regnbågsfallskärm. Ett estetiskt helhetstänk på såväl fallskärm som farkost. Fjädrarna i hår och vingar flaxade fint i luften. Farkosten hade ett lock vilket gjorde att man enkelt kunde få tag i ägget som låg väl skyddat i en mindre låda. Ängla var stilig, färggrann och man blev glad av att se henne flyga.

 

radda_agget_2014_690x330a radda_agget_2014_690x330c radda_agget_2014_690x330d radda_agget_2014_690x330e radda_agget_2014_690x330f radda_agget_2014_690x330g radda_agget_2014_690x330h radda_agget_2014_690x330i radda_agget_2014_690x330j radda_agget_2014_690x330k radda_agget_2014_690x330l radda_agget_2014_690x330m radda_agget_2014_690x330n radda_agget_2014_690x330o radda_agget_2014_690x330p radda_agget_2014_690x330q radda_agget_2014_690x330r radda_agget_2014_690x330s radda_agget_2014_690x330t