Chalmersspexet Vera 2014


Featured image

”Katarina har gått på spö, Sacré Bleu!”

Som en frisk fläkt tas man från nuläget och RuNan till 1400-talets Frankrike där Jeanne d’Arc, den franske förkämpen, som i sin djärva utstyrsel precis lyckats bryta belägringen i Orléans och nu hyllas av folket. Den ödmjuka och inte alls kändisjagande Jeanne försöker, trots all uppvaktning, låta vardagen flyta på som vanligt vilket inte blir det allra lättaste då hennes succé skapat stor avundsjuka hos både kronprinsen Karl VII och hans syster, den engelska drottningen Katarina av Valois. Att Katarina sedan överraskar både Karl och deras mor, Isabella av Bayern, med ett välplanerat besök i staden Orléans är inget positivt för den redan pågående familjefejden.

Misstankarna kring vistelsen är stora och det tar inte lång tid förrän det blir uppenbart att det är stackars Johan den Orädde från Burgund som båda syskonen vill åt. Med olika medel skräms Johan av Katarina och Karl som båda har ett enda mål; att ta Johans armé och med hjälp av denna vinna kampen om den franska tronen.

Mitt i allt detta drama befinner sig även lagom olycklige Glenn, Katarinas vapendragare, som med sina udda ”talanger” tyvärr inte lyckats få något arbete hemma i London och då istället fastnat med  Katarina som sin arbetsledare. Ett beslut han mer än gärna skulle vilja överklaga till Arbetsförmedlingen om han nu ändå kunde…

Som tur är så finner en av Glenns många begåvningar som låtskribent en partner i den kringresande, halvkända ”råttstjärnan” Håkan Hamelin som har fått ta sig en oplanerad paus i sin turné och stannat i den omringande staden Orléans. Att charma damer ses som hans stora specialitet men frågan är om sådant faktiskt är fallet eller om detta är en självutnämnd titel?

Featured image

Karaktärerna bjuder på en musikkavalkad av kända låtar á la spexet där sång och dans i kombination med ordvitsar inte bara tar oss tillbaka till dåtidens Frankrike men också inkluderar många av dagens stora samhällsdiskussioner. Det diskuteras bland annat jämnställdhet och löneavdrag med en twist av humor som endast detta talangfulla spexgäng kan leverera.

Damerna gör ett fenomalt jobb vad gäller att gestalta sina roller men ett av de lite roligare inläggen måste nog ändå vara skapandet av figuren ”Håkan H”, en referens till en viss känd Göteborgare som jag misstänker nästan alla kan förstå…

Featured image    Featured image

Text: Anna Plaza
Foto: Spexets egna bilder

Pris biljetter:

Ordinarie: 180 kr
Student: 140 kr
Chalmerist: 120 kr

Köpa dina biljetter lunchtid i Chalmers kårhus eller online via vår biljettförsäljningssida!

Föreställningstider:

14 November 19:00 RunAn (Premiere + Kalas)

15 November 15:00 RunAn (RASP)

23 November 15:00 RunAn

28 November 19:00 RunAn

29 November 18:00 RunAn (Busk+Kalas)

6 December 18:00 Sagateatern, Linköping

14 februari 18:00 RunAn (Nypremiere + Kalas)
21 februari 18:00 RunAn
27 februari 19:00 RunAn
28 februari 18:00 RunAn (Busk + kalas)