Lena Olving gästar frukostmöte på ChalmersChalmeristen Lena Olving (M81), nytillträdd vd på Micronic Mydata och tidigare vice vd på försvarskoncernen Saab, talar om ledarskap i förändringsprocesser när hon gästar ett frukostmöte på Chalmers den 11 oktober.
Lena Olving är en av Chalmers mest kända alumner. Som dotter till Sven Olving, Chalmers rektor 1974-1989, är hon i praktiken uppvuxen i högskolans korridorer.
I en stor intervju i alumntidningen Chalmers magasin (2|2010) delade hon frikostigt med sig av sina barndomsminnen:
– Det var långa och bra korridorer att leka i för ett barn med mycket spring i benen. Och det hade jag, sa hon till Chalmers magasin.

Det blir andra gången gillt för Lena Olving. Hon skulle ha gästat frukostmötet redan i december 2012, men då satt hon fast i det rådande snökaoset, och mötet fick ställas in. Nu är det nya tag som gäller.

Sommarpratade
2010 var Lena Olving en av årets sommarpratare i Sveriges Radio. Samma år utsågs hon till den mäktigaste kvinnan i svenskt näringsliv av tidningen Veckans Affärer. Och ekonomisajten E24 har skrivit att Lena Olving förmodligen är ”Sveriges högst uppsatta kvinna någonsin inom försvarsindustrin”.

Chalmerstiden betydelsefull
Åren på Chalmers har betytt mycket för henne. I en intervju i studenttidningen Campus 2010 avslöjade hon allt om sin studietid. Bland annat fick vi veta att hon fick jobb på nolltid, att hon helst hade sluppit kursen Mekanik del B – och att drömyrket vid sidan av civilingenjörsbanan var författare.
– Jag levde på nudlar, men mitt motto var, då liksom nu, ”have fun!”, berättade Lena Olving för Campus.
Hon var också mycket föreningsaktiv under studietiden och engagerad i festverksamheten på Maskinteknik, teknologföreningen Emilia och kårföreningen Knäppskallarna.

Hedrades med ledarskapspriset Gabrielsen Award
I våras lämnade hon Saab för att bli vd på börsnoterade elektronikbolaget Micronic Mydata i Täby. Lena Olving är känd för sitt arbete med ledarskapsfrågor och jämställdhet. 2012 blev hon den första kvinnliga mottagaren av den prestigefyllda utmärkelsen Gabrielsen Award, som delas ut av revisions- och konsultföretaget Grant Thornton.
Priset är uppkallat efter Norges tidigare näringsminister Ansgar Gabrielsen, och går till den ”bästa kvinnliga ordförandekandidaten till stora bolag, noterade eller onoterade”. Förutom äran innebär utmärkelsen ett styrelsestipendium på Harvard Business School samt en terrakottastatyett av konstnärinnan Marian Heyerdahl. Tanken bakom Gabrielsen Award är att få fler kvinnliga styrelseordförande bland stora företag i Sverige.
Lena Olving kände sig naturligtvis mycket hedrad:
– Jag är väldigt glad och stolt över att ha tilldelats det här priset. Det är ett faktum att vi är för dåliga på att få kvinnor till ledande positioner i samhället och jag välkomnar alla goda initiativ för att förändra det. Det här priset ser jag som ett bra sätt att uppmärksamma frågan, sa hon i ett pressmeddelande i november 2012.

Frukostmötet arrangeras i samarbete mellan Chalmers, Göteborgs universitet och Connect Väst.

Text: Michael Nystås
Foto: Peter Karlsson, Svarteld form & foto

Ledarskap i förändringsprocesser
Gästföreläsare: Lena Olving, vd, Micronic Mydata AB
Datum: Fredag 11 oktober 2013
Tid: 07.00-08.45 (frukost serveras 07.00-07.45, därefter föreläsning)
Var: Hörsalen RunAn, Chalmers kårhus, Campus Johanneberg
Pris: Kostnadsfritt. Obligatorisk anmälan.
Anmälan: www.connectvast.se/Kalender/509

Ta gärna med en kollega eller person som arbetar i eller med tillväxtföretag.

Connect Väst är en ideell organisation som bidrar till fler jobb i Västra Götaland och Kungsbacka. Organisationen stöds och finansieras av näringslivet, VGR, Region Halland, högskolor och universitet, kommunalförbund och sparbanksstiftelser över hela Västra Götalandsregionen.

Anna-Lena Nyberg är Chalmers kontaktperson för samarbetet med Connect Väst >>>
anna-lena.nyberg@chalmers.se

Läs intervjun med Lena Olving i Chalmers magasin >>>
www.eyemag.se/core/showpage.php?PROJECTNR=3826&SITEID=9638b

Läs mer om Micronic Mydata >>>
www.micronic.se

Läs artikel om Lena Olving i Svenska Dagbladet >>>
www.svd.se/naringsliv/karriar/Portratt/pratglad-chef-tar-over-teknikbolag_8055270.svd

Läs fler inlägg om Connect Väst i Chalmeristbloggen >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/category/connect-vast