Lyckad besöksdag på Chalmers


Dödskallen i elektroprogrammets monter väckte nyfikenhet hos Chalmersdagens många besökare.
I går fylldes kårhuset av drygt tusen blivande chalmerister när högskolans samtliga utbildningsprogram gjorde årets största pr-satsning.
– Mekatronik har fångat mitt intresse tidigare, men efter att ha träffat elektrostudenterna är jag nästan mer intresserad av den utbildningen, säger Anton Rydberg, 22.
Han har åkt till Chalmersdagen tillsammans med kompisen Samuel Rubenson, 21, från Falköping. Båda har gått ut gymnasiet och hunnit jobba några år.
Nu tycker de att det börjar bli dags att sätta sig i skolbänken igen – och då står Chalmers högst i kurs.
– Vi har riktat in oss på Chalmers och besöker inga andra öppna hus, säger Samuel, som förmodligen kommer att söka data-, it- eller elektroprogrammet.
Anton och Samuel står länge och pratar med Malin Johansson i elektroprogrammets monter (bilden ovan). Hon pluggar tredje året och visar upp dödskallen som lite oväntat används som ett exempel på vad utbildningen kan innehålla eller leda till.
Dödskallen används när Malin demonstrerar den benförankrade hörapparaten Baha, som faktiskt är en renodlad chalmersuppfinning. Den lilla tingesten leder ljudet via skallbenet. Hon ber mig att hålla för öronen, och så pressar hon hörapparaten lätt mot min panna – och det fungerar, jag kan faktiskt höra vad hon säger!
– En hörapparat kanske inte är det första man kommer att tänka på när man hör Chalmers nämnas. Det finns väldigt många olika möjligheter, och det är bra, säger Malin.
Vid vårt besök bemannar hon montern tillsammans med Carl Olsson och Robert Ruppi. Carl är inne på sitt första år på utbildningen och tycker att han har hamnat helt rätt. Robert har nyligen kommit hem efter ett halvår som teknikspanare. I samarbete med Teknikföretagen har han rest land och rike runt för att inspirera lärare och skolelever, och öka deras teknikintresse.
Malin Johansson förklarar att hon alltid pejlar in besökarnas intresse innan hon berättar mer om elektroutbildningens möjligheter.
– Själv tänkte jag bli läkare, men har alltid tyckt matte varit roligt och hamnade på Chalmers. Elkraft är kul och intressant, och på Chalmers blev jag också intresserad av medicinteknik. Jag är väldigt nöjd med mitt val av utbildning, säger hon.
Chalmersdagen innebär ett myller av liv och rörelse i kårhuset på Campus Johanneberg. Samtliga grundutbildningsprogram förbereder, sätter upp och bemannar montrar med nuvarande studenter, studievägledare och många programansvariga.
Med på mässan är också Chalmers Studentkår, Careers Service, Chalmers Studentbostäder, SGS Studentbostäder, studievägledningen och antagningsenheten.
Ett populärt inslag var masterstudenterna från Chalmers Formula Student, som visade upp sin senaste formelbil.
Dagen efter kan mässgeneralen Bodil Obrelius Hallberg från avdelningen Kommunikation och marknad summera en lyckad besöksdag. Hon har haft det övergripande ansvaret för planering och genomförande av Chalmersdagen, i tätt samarbete med designteknologen Sara Alpsten från Centrala Rekryteringsgruppen (CRG).
– Sara ska verkligen ha en eloge. Hon har lagt ner ett enormt arbete, säger Bodil.
Årets mässa hade öppet en timme längre än tidigare år, och parallellt med utställningen fanns möjlighet att lyssna på seminarier där nuvarande studenter berättade mer om hur det är att plugga på just deras program och på Chalmers.
Speciella salsvärdar lotsade besökarna rätt och delade ut program.
Strömmen av blivande chalmerister var jämn under hela dagen. Ända fram till stängning anlände intresserade ungdomar från stora delar av landet. Busslaster från Åmål och Arvika, killar och tjejer som kom med mamma eller pappa från Uddevalla, Jönköping, Ludvika, Sundsvall och många andra städer.
Joen Peter, husansvarig på studentkåren, ledde tre välbesökta rundvandringar på campus under dagen. Trycket var stort – totalt ville drygt 120 ungdomar se mer av omgivningarna. Störst var intresset på eftermiddagen, då rundvandringen innehöll en smygtitt på en tvättäkta studentlägenhet.
– Nästa år ska vi försöka ha med ett sådant besök på alla rundvandringarna, när nu så många var intresserade av det, säger Bodil Obrelius Hallberg.
Nu utvärderas dagen med hjälp av de enkätsvar som kommit in från både besökare och utställare. En första bedömning visar på ett mycket positivt gensvar.
Chalmersdagen samordnas med den motsvarande besöksdagen på Göteborgs universitet. I år hade man för första gången fått reklamplats på de stora annonstavlorna vid Göteborgs infarter.

Foto: Michael Nystås och Jan-Olof Yxell