Vann arkitekttävling för studenterEdvard Lindblom, arkitektstudent på Chalmers, och Karin Hedqvist, arkitektstudent på Kungliga Tekniska högskolan, har vunnit Byggkeramikrådets studenttävling Kakeltävlingen 2013.
De belönas med 20 000 kronor och en resa till världens största mässa för keramiska plattor och badrumstillbehör, Cevisama, i spanska Valencia i februari 2014.

Kakeltävlingen är öppen för studenter vid arkitektskolor. Edvard Lindblom pluggar arkitektur på Chalmers och genomför just nu en praktikperiod.
– Hösten 2014 påbörjar jag mitt fjärde år på utbildningen, berättar en glad och stolt vinnare.
Tävlingsbidraget ”Keramisk reflektion” har han tagit fram tillsammans med Karin Hedqvist, som pluggar arkitekturprogrammet på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm.

Juryns motivering:
Priset i Kakeltävlingen för studenter 2013 går till ”Keramisk reflektion”. Juryn är imponerad av bidragsförfattarnas flödande kreativitet som resulterat i ett fullödigt, vittomfattande förslag där keramiken ingår på ett naturligt sätt i en mängd funktioner. Lösningen vittnar om både kunskaper och ett brinnande intresse. Presentationen är föredömlig med en bild av gjuteriet i ett magiskt skimmer där placeringen i stadsmiljön känns självklart naturlig.
Hanteringen av ljuset invändigt via de fantasifulla taklanterninerna, som utgör ett spännande landskap med skulpturpark på terassvåningen, ger intressanta effekter i de underliggande rummen. Här bidrar de vitglaserade keramikplattorna på lanterninernas insidor med att förstärka ljuset genom reflektion som ger ett dramatiskt resultat i våningen under. Detta är skickligt illustrerat i bild.
På entréplanet har golvets slitstarka och lättstädade keramikplattor använts för orientering om de olika lokalerna genom individuella geometriska former.

Ett hedersomnämnande gick också till Chalmers, till Agnes Johansson för bidraget ”Öglan”, som hon gjort tillsammans med Tobias Westerlund på Arkitekthögskolan i Umeå.

Byggkeramikrådet, BKR, bildades år 1989 av Plattsättarentreprenörernas Riksförening, PER och Kakelföreningen, KAF. Syftet var att skapa en gemensam organisation som kunde leda den tekniska utvecklingen och ta tillvara kunskapen från såväl entreprenörer som leverantörer inom det snabbt växande byggkeramiska området.

Foto: Ryno Quantz

Läs mer om Kakeltävlingen och se alla bidrag >>>
www.bkr.se/kakeltavlingen-2013.aspx