Arkitektstudenter skänkte 5 000 till Musikhjälpen



Studenterna på arkitekturstuderandesektionen på Chalmers bestämde sig för att stötta insamlingen Musikhjälpen före jul.

Resultatet blev 5 000 kronor till stöd för unga flickors rätt att gå i skolan.
– Eftersom A- & AT-styret verkar för en bättre studiemiljö kändes det högst relevant att kunna utnyttja vår möjlighet att bidra på detta sättet, säger A- och AT-styrets ordförande Michael Westerlund i en kommentar.
Musikhjälpen är en årlig insamlingssatsning av Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen i samarbete. I sex decemberdygn satt de tre programledarna Jason Diakité (Timbuktu), bloggaren och komikern Gina Dirawi (Ana Gina) och komikern och radioprogramledaren Kodjo Akolor inlåsta i en glasbur på Gustaf Adolfs torg i Göteborg.
Grundtanken med Musikhjälpen är att få tv-tittarna och radiolyssnarna att skänka pengar genom att önska en låt, men man tar också emot gåvor från organisationer, företag och andra som vill arrangera egna insamlingar.
Chalmeristen Magnus Pettersson, som går i trean på programmet Arkitektur och teknik, bestämde sig för att göra en insats. Han äskade medel från A- och AT-styret och fick loss en summa på 5 000 kronor som överlämnades till programledarna i glasburen på Gustaf Adolfs torg.
Totalt samlade Musikhjälpen 2011 in 18 104 362 kronor.
I samband med att glasburen byggdes uppstod en debatt om torgets julgran som man tvingades flytta för att få plats med buren.

Foto: A- och AT-styret

Läs mer om Musikhjälpen >>>
sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3946

Läs mer om julgransflytten >>>
www.gp.se/nyheter/goteborg/1.824934–granen-kunde-inte-sta-kvar-

En kommentar

  1. Anonym

    Som medlem kan jag tycka att det är fel att skänka bort våra pengar på välgörenhet. De ska gå till vår gemensamma studiemiljö och jag fattar inte hur man kan motivera det på detta sätt. Om man vill bidra kan man skänka pengar själv eller dra ihop en insamling.

    • Michael Nystås

      Hej!
      Tack för dina synpunkter och för att du läser bloggen! Julen är ju en tid för givmildhet och personligen tycker jag att det var ett fint sätt att visa engagemang för flickors rätt till skolgång i utsatta länder. Jag tänker också på den framgångsrika nollinsamlingen som görs varje höst i samband med terminsstarten och kan se en koppling.

      Jag känner inte till den närmare bakgrunden till styrets beslut och vet inte i vilken utsträckning det förankrades hos er medlemmar. Det är en debatt ni får ta lokalt, men jag ska vidarebefordra dina synpunkter till dem.

      Vänliga hälsningar

      Michael
      Kanalansvarig, Chalmers alumniblogg

    • Michael Westerlund

      Hej!

      Tack för din kommentar. Det är oerhört tråkigt att höra att du känner att vi tagit ett felaktigt beslut om detta, låt mig därför klargöra vårt ställningstagande.

      A- & AT-styret dagliga arbete verkar för att utveckla sektionen till våra medlemmars fördel. Primärt ligger fokus på att utveckla existerande element som även bidrar till att stärka vår position, t.ex. välgörenhet. Som Michael Nystås skriver bedriver Chalmers en mycket framgångsrik insamling under nollningen men vi ser gärna att den breddas. Jag kan tyvärr ej gå in mer i detalj kring tankarna här just nu men visst handlar det om nya typer av insamlingar.

      Magnus grundidé var att samordna en insamling men efter mötet den 14 dec kom vi fram till att det var för kort tid kvar. Bl.a. för att de två kvarstående dagarna var kritik på heltid, varpå ingen i styrelsen kunde offra schemalagd tid till förmån för insamlingen. Därför valde Magnus att äska den maximala summan, 5000 kr, som A- & AT-styret kan godkänna internt.

      A- & AT-styrets primära uppgift är att verka för en god studiemiljö, därför kände vi att årets inriktning på musikhjälpen stöttade vår uppgift utåt. Årets budget (läs 2011) för diverse projekt låg på 80’000 kr. Vid det aktuella datumet fanns 35’000 kr av de budgeterade 80’000 kr kvar. Därmed skulle vi fortfarande ha 30’000 öronmärkta kronor kvar, efter verksamhetsårets slut, vid godkännande av äskningen.

      Eftersom vi är förtroendevalda, och därmed representerar våra medlemmar, har vi givetvis ett stort ansvar på oss. Dock känner vi, med tanke på den generella respons vi fått från studenter, lärare och personer utifrån, att vi tog ett beslut som tillgodosåg majoritetens åsikt.

      Som vi löpande lobbar för är samtliga medlemmar välkomna att äska pengar för olika projekt, något vi gärna ser mer av. Vidare, kan man idag se det som praxis att alla företag och organisationer på något sätt engagerar sig i välgörenhet. Vilket är något vi i A- & AT-styret hoppas kunna engagera oss mer i, i framtiden.

      Mvh,

      Michael Westerlund
      Ordförande, A- & AT-styret
      Arkitekturstuderandesektionen
      Chalmers