Wingårdh inför kvällens föreläsning: Göteborg inte längre visionernas stad


Nu ger sig chalmersutbildade och prisbelönte arkitekten Gert Wingårdh (A75) in i debatten om en stadsarkitekt i Göteborg.
– Det är något gravt fel i hur man planerar Göteborg för framtiden. Göteborg är inte längre visionernas stad, säger han till SVT:s ”Västnytt”.
I kväll håller han 2011 års Gustaf Dalén-föreläsning i hörsalen RunAn i Chalmers kårhus, och utvecklar sina tankar kring ämnet.
Gert Wingårdh är kritisk till att Göteborg nu tillsätter en stadsbyggnadsdirektör utan tillräcklig kunskap och erfarenhet av stadsplanering.
I en debattartikel i Göteborgs-Posten häromdagen förordar Wingårdh och elva andra arkitekter från Göteborgs ledande arkitektbyråer därför en omedelbar kompletterande rekrytering av en stadsarkitekt som kan stå vid den nye förvaltningschefen Bengt Delangs sida:
”Vore det tänkbart att tillsätta någon utan näringslivserfarenhet som vd för Business Region Göteborg? Vilket förtroende skulle det inge? Troligen inget”, skriver Wingårdh och hans kollegor.
Bland undertecknarna av debattartikeln finns även chalmersprofessorn Claes Caldenby.
I Västnytt oroar sig Gert Wingårdh över att en person utan fackkunskaper ska leda stadsutvecklingen och ”springa med ledartröjan”.
– Han får omge sig med väldigt starka medarbetare – och då är det väl ännu mer naturligt att rekrytera en, två, tre, fyra, fem stadsarkitekter, som har det verkliga inflytandet, säger Gert Wingårdh, som ser fram emot en konstruktiv diskussion med Bengt Delang.
Han tar också upp sina egna visioner för staden Göteborg, som han i framtiden vill se som en dynamisk stad som blandar bostäder och arbetsplatser.
– Vi har fantastiska centralt belägna områden – låt oss bygga på dom! Och glöm inte södra sidan av älven, det är där mycket av infrastrukturen finns, säger Gert Wingårdh.
På Chalmers klockan 17 i eftermiddag håller han sin Gustaf Dalén-föreläsning med rubriken ”Organizing Freedom”. Det kommer bland annat att handla just om behovet av en stadsarkitekt i Göteborg, men också om Göteborgs plats på arkitekturens världskarta och om hur svensk arkitektur står sig i förhållande till internationell.
– Det är verkligen kul att ha fått denna förnämliga utmärkelse i den store Gustaf Daléns anda av innovationskraft. Det känns också mycket stimulerande att få hålla denna föreläsning i huset som jag själv hade nöjet och förmånen att få rita för drygt 10 år sedan, säger Gert Wingårdh i ett pressmeddelande från Chalmers inför föreläsningen.

Se Västnytts intervju med Gert Wingårdh >>>

Gert Wingårdh årets Gustaf Dalén-föreläsare >>>

GP: Göteborg förtjänar en stadsarkitekt >>>